INFO AANVRAAG

Uw naam (*)

Uw email (*)

Onderwerp (*)

Uw bericht (*)

Ik ga akkoord met de privacyverklaring:
JA ! (*)


(*) Verplicht veld

X
RESERVATIE AANVRAAG

Naam (*)

Email (*)

Aankomstdatum

Vertrekdatum

Aantal personen (*)

Opmerkingen


(*) Verplicht veld

X
BIJ LANDGENOTEN
Form is not available. Please visit our contact page.
X

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Hoe Zit het Nu Écht met Reizen naar het Buitenland Deze Zomer?

Dit artikel werd geschreven op 16/04/2020.

De promotiecampagnes voor vakantie in eigen land schieten de laatste dagen als paddenstoelen uit de grond. En je kunt het de hoteliers aan de Belgische kust, de campingeigenaars, de restaurants die hopen een graantje mee te pikken, de verhuurders van vakantiewoningen of chalets in de Ardennen of de eigenaars van B&B’s overal te lande amper kwalijk nemen. Zij zagen hun inkomsten van het paasverlof verloren gaan, kregen een maand lang geen boekingen binnen voor deze zomer en moesten zelfs de deuren sluiten gedurende nu al meerdere weken. Dat ze in de dreiging van het coronavirus nu een opportuniteit zien voor een succesvol zomerseizoen, is – althans voor hen – mooi meegenomen. En het weze hun gegund. In andere landen gebeurt net hetzelfde.

Wie niét kan meedeinen op dezelfde golven van optimisme zijn de Belgische en Nederlandse eigenaars van B&B’s, vakantiehuizen, campings of kleine hotels in het buitenland. Zeker diegenen die zich puur focussen op Nederlandstalige gasten.

En hier wordt het verhaal gevoeliger. Reeds enkele weken hinten de nieuwszenders – die zich de laatste tijd meer en meer profileren als opiniemakers – op een zomer met énkel vakantie in eigen land. Dit verhaal neemt intussen steeds hallucinanter vormen aan. Berichtgeving over hoe Spanje zou overwegen om een zomer lang de grenzen te sluiten voor buitenlandse toeristen ging naadloos over in – als feitelijk gepresenteerde – statements dat elke Belg deze zomer verplicht in eigen land zal moeten blijven.

Op de volgende stap was het niet lang wachten. Politiek en media zijn heel af en toe elkaars bondgenoten, maar wanneer de minister-president onomwonden op de commerciële zender verklaart dat een specifiek land reeds zijn grenzen sloot voor buitenlandse reizigers deze zomer, moeten we toch even kritisch aan de alarmbel trekken. Is dit onkunde? Is dit op adrenaline gebaseerde miscommunicatie? Is dit een psychologische meesterzet om de modale landgenoot op de ernst van de situatie te wijzen en binnen enkele maanden alsnog – als een soort bevrijder – goed nieuws te brengen?

Laat ons in deze harde tijden vooral blijven bij de feiten. Feit is dat gezondheid nu primeert boven alles. Dat het heldenwerk van gezondheidsmedewerkers wereldwijd het grootste respect verdient. Dat niemand in de toekomst kan kijken. En dat elk land – opnieuw op basis van FEITEN – beslissingen zal nemen over het al dan niet openstellen van de grenzen deze zomer. Feit is dat Spanje (het meest geviseerde land momenteel in de media) nog géén beslissing nam over het weren van buitenlandse toeristen: de sluiting van de landsgrenzen (d.w.z. de invoering van grenscontroles voor het inkomende verkeer met de buurlanden) zou duren net zolang als de noodtoestand duurt – momenteel tot 26 april met een mogelijke verlenging tot 11 mei.

Als we heel even de feiten overstijgen en het gezond verstand binnenlaten – zonder dat de emoties de bovenhand halen – dan moeten we ons afvragen of overvolle Vlaamse stranden wel degelijk te verkiezen zijn boven rustig gelegen kleinschalige accommodaties waar gasten op een persoonlijke service kunnen rekenen en in veel gevallen kunnen genieten van hun eigen terras, een privétuin en een privézwembad.

Op dit eigenste moment zijn heel wat Vlaamse eigenaars van accommodaties in het buitenland de pers aan het bestoken met mails om hun ongenoegen te uiten. Gelijk hebben ze. Zo tendentieus en subjectief de berichtgeving in de pers is, zo furieus en emotioneel zal de reactie van de rechtstreeks getroffen doelgroep zijn. We kunnen enkel hopen dat de pers – en in het zog de politici die ook vaak het noorden kwijt zijn – eventjes bezint en zich weer tot de feiten gaat beperken i.p.v. de potentialiteiten als feiten te presenteren.

Intussen kunnen we met zijn allen niet anders dan geduldig zijn, afwachten, positief blijven én gezond blijven. Niemand heeft een glazen bol, en elk land zal individueel beslissen hoe de exitstrategie (inclusief het openstellen van de grenzen) eruit zal zien nadat de corona storm een beetje is gaan liggen. De Franse president Macron had het in zijn toespraak eerder deze week over het kritisch nadenken over het heropenen van de Schengengrenzen. Van de Europese binnengrenzen was geen sprake. In Spanje komen de suggesties over het weren van buitenlandse toeristen vanuit het kamp van sensatiezoekende kranten en oppositiepartijen.

Laat ons vooral verder dromen over vakantiemogelijkheden deze zomer. Toegegeven, het zal niét worden zoals de voorbije zomers maar mensen zijn flexibele wezens en zullen zich snel aligneren met veranderende gewoontes. Stel nu – maar hier gaan we even niet van uit – dat reizen toch onmogelijk blijkt, dan zullen de Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland alles in het werk stellen om je reis om te boeken naar dit najaar of volgende zomer. Laat hen momenteel niet vallen, maar droom met hen mee over een snelle maar verantwoorde relance van het toerisme wereldwijd. Blijf plannen maken. En laat je intussen niet opnaaien door de media of door politici die meehuilen met de wolven in het bos…

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL05NSXNTYUJEYktzP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
NIEUW: BIJ LANDGENOTEN TV
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte, win verblijven bij landgenoten, ...
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.
Na inschrijving ontvang je een e-mail met een link om je mailadres te bevestigen.
Ontdek onze Uitgaves
e-Magazine Wandelen
e-Magazine Fietsen
Magazine 2019