BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Brieven uit Umbrië (Deel 2)

Op regelmatige basis brengen we verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland. Stilaan is het tijd om eens opnieuw aan te kloppen bij mensen die reeds hebben getuigd, om te polsen hoe de situatie intussen is geëvolueerd. Vanochtend hadden we contact met Tim (Agriturismo La Vallata), waar het de laatste dagen ook nog eens aan het sneeuwen is geslagen. We konden ondervinden hoe de moed hem na ons eerste gesprek stilaan in de schoenen zakt. Een bijwijlen heftig inkijkje in het quarantaine-leven bij het gezin Huwé:

“Buongiorno. Het is winderig, heel winderig, ijskoude Noord-Oostenwind, de sneeuw van gisteren ligt er nog grotendeels, het sneeuwde vannacht niet bij, zoals eigenlijk voorspeld was. Spijtig. Terwijl ik schrijf, begint het toch weer een beetje te sneeuwen, misschien hebben ze zich een uur of 6 vergist, kan gebeuren.

Gisteren wat sneeuw geruimd, verwarmingssysteem schoongemaakt, Loredana met administratie geholpen, siësta op de zetel met Ayla en Nina, niet goed geslapen… De dochters kwamen steeds in de keuken rommelen, taarten en cakes bakken, frigo leeghalen, discussie, weer even stil.

Ik maakte dan maar een project in mijn hoofd, een sneeuwruimer om op één van mijn machines te monteren, de grasmaaier of de tuin-spitter. Misschien doe ik het ook echt wel, want blijkbaar gaat een komeet ons klimaat beïnvloeden en voor vaker sneeuw zorgen.

Namiddag, pannenkoeken gebakken voor de bende (3 dochters en een paar lieven die hier vastzitten… gratis werkvolk!). Dan ook maar een paar broden, het is allemaal snel op.

En er wanen natuurlijk veel gedachten door onze hoofden dezer dagen, weken, maanden, dat is echt niet goed voor mijn 2 neuronen. Als die niet akkoord gaan, krijg ik kortsluiting.

Je kan er echter nog altijd niet om heen, de situatie verbetert niet, noch in Italië, noch in België, noch elders. Maatregelen worden strenger, we mogen in principe niet uit onze gemeente en dat is vervelend maar in ons geval ook grappig: wie La Vallata kent, weet dat er maar 1 toegangsweg is. Zodra je het zwembad voorbij bent, verandert de gemeente van Valfabbrica in Perugia… De ironie voorbij…

De huidige situatie is echter als dusdanig dat het voor ons heel moeilijk is een positie in te nemen. Mensen annuleren, omdat hun vluchten geannuleerd werden, omdat ze hun land niet uit mogen, omdat ze bang zijn… April en mei zijn ondertussen leeg, juni voorlopig nog doenbaar, maar ook voor juli en augustus worden de gasten steeds ongeruster.

Af en toe denk ik dat ik beter kan zwijgen, maar onze kop in het zand steken heeft weinig zin. Wat komt, zal komen en wat is, zal zijn, of zoiets… Hoe we ons moeten gedragen tegenover annuleringen is niet eenvoudig. Wie ons kent, weet dat we altijd iedereen in de mate van het mogelijke willen tegemoet komen. Wie een geldige reden heeft, kan zijn voorschot gebruiken in de toekomst maar dat gebeurt zelden, dus is het financieel geen probleem. Nu hebben we echter met een heel andere situatie te maken, echt veel zijn het er nog niet, maar dat zullen het zeker worden. Dus zitten we niet alleen met het gat van dit seizoen, maar ook in de rustige periode 2020/2021 zullen we geen inkomsten hebben.

De (Italiaanse) staat doet niets, de staat zal niets doen. Ze hadden al snel met grote woorden vanop hun ivoren toren met grote bedragen gedweept, het zijn echter enkel woorden, en woorden zullen het blijven. Ik ga er ook verder niet op in gaan, de staat… Slecht voor mijn humeur en het moet er hier ook niet over gaan.

Ik kan dus wel blijven zeggen ‘we verwachten jullie in grote getale’, maar ik weet niet of ik het zelf nog geloof… We kunnen enkel afwachten en enigszins hopen. Ik mis onze gasten in ieder geval al en dat is toch een goed teken.

Ik ruik de geur van Lisa’s zelfgemaakte croissants. Ik heb rond 6u al ontbeten, maar die geur, daar krijg je weer honger van… Keep smiling! Pax e bonum”

Een symbolisch beeld: de vakantiesfeer is veraf in La Vallata…
De natuur lijkt mee te treuren…
Nog geen lente in zicht…
Het leven is helemaal tot stilstand gekomen…
Dromen van warmere tijden…
Brood in aanmaak…
… of hoe de geur van vers gebakken brood voor euforie kan zorgen
Of van pannenkoeken…
… of ander zoets…
… of een lekker bord pasta
Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij AGRITURISMO LA VALLATA

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!