BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Brieven uit Umbrië (Deel 4)

Op regelmatige basis brengen we verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland. Vandaag ontvingen we een vierde verslagje van Tim (Agriturismo La Vallata). Het blijkt een tweeluik: mijmeringen op zaterdag (de dag waarop de paasvakantie van start ging) en gisteren (over het nieuwe schoolsysteem):

Zaterdag 4 april

“Het is een normale dag in april. Heerlijk zonnetje, straalblauwe hemel, het is al heerlijk warm vanochtend. Het deeg voor het brood is aan het rijzen, wie nog in zijn bed ligt, wie van een heerlijke Italiaanse koffie aan het genieten is. Ik stond laat op, 7.30u, glas water met geperste citroen, die uit Sorrento, ongespoten, dikke schil. Caffè-latte, Italiaanse ontbijtkoekjes, niet teveel nieuws lezen. Emails beantwoorden, meningen uitwisselen met vrienden in Frankrijk, België, de VS, Spanje, Venezuela en Italië…

Het is geen normale dag in april.

Op een normale dag in april, vandaag, zou ik nu volop bezig zijn de laatste hand te leggen aan de kamers en appartementen om de eerste grote groep gasten te ontvangen. 17 man sterk, 9 volwassenen, 8 kinderen, Paasvakantie. Het is stil, de pergola staat nog vol met de buitenmeubelen waaronder de tafels, de stoelen, de parasols, voor het huis staan enkel de ligzetels die mijn dochters en hun vriendjes buitenzetten bij de eerste warme zonnestralen. Ze zijn niet bezet, mijn dochters slapen nog, en gelijk hebben ze.

Lori zou mij nu orders aan het geven zijn: ‘Mi porti su gli asciugamani?’, ‘C’è da pulire questa finistra’, ‘Non ti scordare di portare via la mondezza’… Maar vandaag niet, vandaag hoeven we ons niet te haasten, er komt niemand aan. Vandaag zou het seizoen echt van start gaan, 6 maanden gasten in huis, hen bedienen, ontelbare gesprekken, uren gelach, kilo’s bloem en pasta, honderden liters wijn, limoncello en een beetje water, zonnen, zwemmen, uitleg over Perugia, Gubbio, Assisi, Bennie even bellen om een Zodiac te reserveren, Claudia voor Vespa’s, Paolo voor een fietstocht bij in de vlakte van Assisi, de bestellingen opnemen voor het avondeten…

Voorlopig blijft het stil. We hebben, sinds we weten dat april en mei leeg zouden blijven, dan ook onze tijd genomen voor alles. Dit weekend bereiden we een halve hectare land voor voor het zaaien, laatste bijenkorf ineen steken, namiddag rustig aan. Mijn dochters werken al een paar dagen aan het kippenhok, ik vraag me af waarom het zolang duurt, ik laat ze doen, de kippen zijn er nog niet, ze kunnen dus ook niet weglopen. Eieren krijgen we zolang nog van de kippen van mijn schoonzus, die leggen, die kakelen.

Ik zou veel liever geen tijd gehad hebben om deze brief te schrijven, om 5.30u op, brood bakken, tafel dekken voor het ontbijt, gezellig babbelen met de gasten, nog koffie, nog brood, iedereen wilde om 9u vertrekken op een bezoekje van een cultuurstad of een natuurpark, ze zouden hier echter nog zitten, genieten van de lichte gesprekken en de eerste warme zonnestralen, dolce far niente.

En toch, ik geniet ook van de rust en de stilte. Na bijna 2 jaar wekelijks over en weer naar Rome, eerst voor Loredana’s mama, nu voor Loredana’s papa, is de extra tijd geen overbodige luxe, onze gemoedstoestand heeft nu iets meer tijd om te recupereren. De laatste Romereis dateert ondertussen van 21/3, de laatste 2 keer ging mijn schoonbroer, wij hadden het even gehad. De volgende reis is op 13/4, in principe de dag waarop in Italië de jongeren weer naar school mogen en nog een paar andere categorieën weer mogen beginnen werken. Wij niet, restaurants, bars, accommodaties, wij moeten nog wachten, hoe lang weet niemand. Juni? Juli?

Het zal krabben worden, alternatieven zoeken om het verlies enigszins te compenseren, wijn, olijfolie, olijven en andere eigen producten, vanaf volgende week kunnen ze besteld worden en geleverd in België. Een goede oefening voor ons, we deden het vroeger nooit, genieten van onze producten en wijnen is zoveel beter hier bij ons. Er hoort een sfeer bij, een intens gesprek, zever, nog zever en een adembenemend panorama. Maar ik ben blij dat reeds heel veel mensen vroegen naar de prijslijst, als het dit jaar hier niet kan, dan bij jullie thuis, wegdromend over jullie volgende vakantie bij ons!

Vandaag weet ik even niet echt wat ik ervan moet maken. Hier bij ons lijkt alles normaal, maar zodra je de hoofdweg in Fratticiola Selvatica op komt, weet je dat het mis is en voor hoelang nog kan niemand zeggen.”

Maandag 6 april

“Vandaag exact 1 maand geleden waren de scholen in Italië voor het eerst gesloten. Ik ga het kort houden want het is schitterend weer en ik wil vandaag het kippenland af hebben. Nog wat afwerking van de nieuwe omheining, het buitendeel overspannen, wat prikkeldraad tegen roofdieren en Nina en dan zijn we ver rond. Vandaag zouden we ook 5000 m² land moeten omspitten om morgen te zaaien en de groenten- en fruittuin aan te leggen.

Een maand niet naar school dus. Wel les, op dag 3 na de lockdown was alles al georganiseerd, eerst een beetje onwennig, maar al snel waren zowel leerkrachten als leerlingen gewend aan dit voorlopige nieuwe tijdperk en die jonge gasten kijken er zowaar naar uit online les te krijgen. Ik heb dan ook niets dan lof voor mijn dochters en hun leerkrachten, 100% aanwezig, soms vanuit bed, meestal met op de achtergrond het panorama op de bossen of de vallei.

Niet alleen omdat ze de lessen zo goed volgen heb ik lof, ook omdat ze zich op geen enkel moment hebben beklaagd over verveling of het gemis van hun vrienden. Ze helpen uit eigen wil en doen dat uitstekend, staan om de 5 voeten dingen te bakken of koken in de keuken, dekken en ruimen de tafel af, doen de afwas, de was, maken schoon, … Ik ga een petitie beginnen om ze altijd thuis les te geven, zo wil ik wel oud worden.

Alle gekheid op een stokje, zolang ik geen boodschappen moet doen of naar Rome moet geniet ik met volle teugen ook al weet ik dat het voor veel mensen een hel is nu. Bij deze nogmaals en vanzelfsprekend mijn grootste respect voor iedereen die bijna alles opgeeft om deze impasse leefbaarder te maken voor wie ziek is, niet buiten kan of mag, de ouderen, de kinderen, en zo veel meer.

Respect! Pax et bonum.”

Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij AGRITURISMO LA VALLATA

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!