BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Brieven uit Umbrië (Deel 5)

Op regelmatige basis brengen we verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland. Enkele dagen geleden ontvingen we een vijfde verslagje van Tim (Agriturismo La Vallata). Meer en meer neemt hij vrede met de huidige lockdown toestand en vult hij de tijd creatief in:

“De dagen vliegen nu zowaar nog sneller voorbij, het is nu echt warm aan het worden en af en toe durf ik mijn sweatshirt al uit te doen, kwestie van niet te zweten. Vandaar dus, zweet-shirt. Ik moest zelf even terug gaan lezen hoeveel zever ik de vorige brief had geschreven en wanneer, blijkt dat het toch weeral vier dagen geleden was, of nog maar. Het lijkt al een eeuwigheid, die vier dagen zijn heel druk geweest.

Zoals je misschien al weet kunnen er nu producten van eigen maak en wijnen van onze vaste leveranciers geleverd worden. Dat zetten we wel even op, dacht ik. Ervaring daarin heb ik wel, en op internationaal vlak, maar dat is allemaal al zo lang geleden, er komt dus ondanks alle automatisatie toch nog altijd veel bij kijken. Vooral geen fouten maken in de prijzen en het berekenen van het gewicht per order, maar meer nog, afspraken maken met mensen die van thuis moeten werken die van hun kant collega’s moeten contacteren die ook weer thuis werken, enzovoort, enzoverder. er werd druk heen en weer gegooid met berichten en telefoontjes, niet de toestelletjes natuurlijk. Eind goed al goed, alles staat nu op punt en tot nog toe heeft niemand me op fouten gewezen, dat zal wel komen.

Meer dan een week maakten we kippenland weer helemaal schoon na een aantal jaren kippenvel, of is het kippenloos? Tot min of meer 2012 hadden we er altijd. Wezels, vossen en wat andere roofdieren met eigenaardige, doch, fascinerende namen, vonden dat echter ietwat te leuk. Toen onze eigen Chicco, een “volpino” hondje (blijkbaar een afstammeling van de vos hoorde ik veel later), zelf ook vond dat kippen leuk waren om mee te spelen besloten we dan toch maar eieren te kopen i.p.v. kippen, lokaal wel te verstaan. Mijn vraag was dus niet wat er eerst kwam, de kip of het ei, maar wat er het laatst was, het ei dus.

Loredana, mijn lieve vrouw, heeft er een nieuwe, fantastische en ongelooflijk interessante hobby bij: bijen melken! Het is bijen imken zeker? Ik ben in de war, met al die dieren de laatste tijd en dan nog eens dochters en hun lieven in de buurt moet ik uitkijken dat ik straks de juiste beesten melk. Maar alle gekheid op een stokje, de wereld van de bijen, wat een ongelooflijk iets. Ze heeft mij 3 bijenkorven doen ineen steken, leuk werkje. Vernissen (met lijnolie) en verven (met biologische waterverf) deed ze zelf met één van de dochters.

Gisteren was het dan zover, het bijennest werd gebracht door onze honingleverancier Alessandro, de man die de honing kweekt die wij ook eten en verkopen. Bleek het echter beter 1 grotere bijenkorf dan 3 kleine. Al doende leert men! Wat hebben we geleerd vandaag? Te kleine bijenkorven bouwen. Wist je trouwens dat er in 1 bijenkorf met 10 huiven tot zo’n 60.000 bijen zitten in hun meest productieve periode?

Samen met mijn ondertussen vriend en loonwerker Maurizio, waar we nu al 17 jaar mee, euh… samenwerken, freesden we gisteren 5000 m² land. Vandaag laten drogen, morgen fijn frezen. Moestuin en zaaien. We delen het werk, ik mag frezen en zaaien, 4000 m², en in de fruit- en groententuin krijg ik ook een plaatsje voor mijn “peperoncini” plantjes, de tomaten, salades, ajuinen en al de rest, dat is precisiewerk, dat is voor iemand anders.

Moet ik dan nog iets zeggen over de wereldwijde virus-situatie? Ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden, maar eromheen kan je niet natuurlijk. Zolang we thuis aan het werk zijn, in het groen, een beetje in het zwart, onder de geluiden van meer fluitende vogels dan ooit, het zoemen van insecten, het keuvelen van mijn dochters en af het gekrijs van een torenvalk of buizerd, is het allemaal ver van mijn bed. De rust waar we hier mogen van genieten is onbetaalbaar.

Het is echter wanneer je boodschappen moet gaan doen, of zoals in ons geval, langere (toegestane) reizen moet ondernemen, dat je weer met de feiten op de neus wordt gedrukt (mijn zus zag de fout, ik maakte ze opzettelijk 😁). Gisteren was dat ook alweer zo. Kippen oppikken, nog wat materiaal voor de bijenkorven, bijenkorf ondertussen, en boodschappen doen. Mensen die we al jaren kennen die op afstand blijven, enigszins met argwaan, mondmaskers van alle soorten, kleuren en maten, latex handschoenen, lege straten. Terwijl we terug naar huis reden had ik een mistige wolk in mijn hoofd, of een wolk mist, hoe is het toch zover kunnen komen… Maar zodra we onze onverharde weg oprijden ben ik weer gewoon mezelf. We mogen ons dan ook op een of andere manier gelukkig prijzen, dan wel zonder gasten voorlopig, maar wel gelukkig!

Keep smiling! Pax et bonum.”

Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij AGRITURISMO LA VALLATA

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!