Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Geertrui & Steven (Villa Pumila)

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een nieuwe reeks brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Geertrui & Steven van Villa Pumila (Italië).

Dit is de allereerste getuigenis vanuit het noorden van Italië, meer bepaald uit Asti (Piemonte). Steven beleefde alles vanop de eerste rij:

“Villa Pumila, onze B&B gelegen net buiten Asti, midden in het prachtige Piemonte, is pas open sinds 1 oktober vorig jaar. Het drukke najaar, eigen aan deze streek, hebben we helemaal kunnen benutten om een vliegende start te maken. Vanaf het eerste weekend hadden we gasten en toen we aan het einde van het jaar de balans opmaakten, konden we alleen maar tevreden zijn.

De winter is hier een “dode” periode, net als op zoveel plekken, en daarom bleven we enkele weken dicht. Net op het moment dat we weer open zouden gaan, begon de corona-ellende hier in Italië. Eerst een paar geïsoleerde gevallen en dan plots, als een vloedgolf, de uitbraak en de daaropvolgende serie van maatregelen. Meteen kwamen de eerste annulaties binnen.

Het ergst getroffen gebied, de regio van Milaan, Brescia en vooral Bergamo, ligt op zo’n twee uur rijden van ons vandaan. Daar werd al meteen een cordon rond gelegd. Een tiental dagen geleden werd er opgeschakeld en werd heel Italië van noord tot zuid een quarantainegebied. En dat hebben we geweten.

Er werd een lock-down ingesteld en die wordt eigenlijk zeer goed gerespecteerd door de Italianen, zonder veel morren trouwens. De Italianen tonen zich sereen en begripvol en uitzonderlijk gedisciplineerd. Dat maatregelen zijn dan ook niet min. Je mag het huis niet meer uit tenzij je daarvoor een hele goede redenen hebt. Je mag gaan werken, mits een bewijs van de werkgever dat je aanwezigheid op het bedrijf vereist is. Je mag de deur uit om inkopen te doen (voedingswaren) of om naar de apotheek te gaan. En verder mag je eigenlijk enkel op straat komen om naar je woonplaats terug te keren nadat je op een andere plek verbleven had. Je moet ook steeds een document bij de hand hebben waarin je verklaart dat je de uitzonderlijke omstandigheden begrijpt en de bijzondere maatregelen wil naleven. Je kan door de politiediensten gecontroleerd worden op straat en dan moet je dat document dus kunnen voorleggen.

Sinds begin deze week is deze regeling nog wat aangescherpt, wellicht ingegeven door voortschrijdend inzicht. Je moet nu ook verklaren dat je niet besmet bent (positieve test) met het virus en om die reden niet tot een échte quarantaine bent gedwongen. De politie wordt nu geacht bij zijn controles de voorgelegde documenten in te houden en op het bureau te controleren in het register van volksgezondheid: wie de hem opgelegde quarantainemaatregelen schendt en op straat betrapt wordt, riskeert een gevangenisstraf van zomaar eventjes drie jaar effectief met als aanklacht het moedwillig verspreiden van een besmettelijke ziekte.

De schrik voor de besmetting zit er goed in: zelfs wie alleen in zijn wagen zit en in principe met niemand in aanraking komt, draagt toch nog het mondmaskertje. Een beetje absurd natuurlijk, maar het voelt véél minder absurd aan wanneer je hier ook echt de situatie beleeft. Je begeeft je dus maar naar buiten wanneer je écht moet, gewapend met een mondmasker en met latex handschoenen. En met je documenten bij de hand.

Thuis zitten is leuk zolang het iets is wat je zelf kiest. Ik kan me nogal goed bezighouden, dus het hoeft geen probleem te zijn dat ik aan huis gebonden ben. Na de winter valt er genoeg te doen om het huis binnen en buiten wat op te fleuren en klaar te maken voor een nieuw seizoen. In een B&B is het niet lang zoeken naar klusjes. Alleen, voor heel wat van die klusjes doe je gewoonlijk vooraf even een snelle stop in de doe-het-zelfzaak. En dat zit er nu niet in natuurlijk, want alles blijft dicht tot minstens 3 april. Mijn handen jeuken om hier en daar een likje verf te kunnen op leggen. Vergeefs. Even naar het containerpark met wat tuinafval. Vergeet het. Een paar plantjes voor de tuin. Later…

Het aanwijsbare gevolg van 10 dagen quarantaine is wat mij betreft afleesbaar op de weegschaal. Een kilootje winst. Terwijl ik anders vlot aan 10.000 stappen per dag kom, ben ik nu te weinig actief. En te vaak in de keuken te vinden…

Overbodig om te stellen dat ik ernaar snak dat we deze episode achter ons kunnen laten, maar we kunnen er ons maar beter bij neerleggen. Het zal nog voor eventjes zijn. Intussen kunnen we ons gelukkig prijzen dat we niet eens écht getroffen zijn door dit virus. Die lock-down is hooguit een ongemak; je zal maar besmet zijn en in het ziekenhuis belanden.

Gelukkig hebben we hier nu volop lenteweer en kunnen we ook ongeremd buiten hier op onze “berg”. Het gazon heeft zijn eerste maaibeurt van het jaar gekregen. In de zon en uit de wind zie ik nu 28 graden op de thermometer. We maken er het beste van in afwachting van de komst van onze eerste gasten van het jaar. Vanzelfsprekend hadden we het ons niet op deze manier voorgesteld. Wie houdt er in zijn businessplan nu rekening met een ramp van deze omvang? Het worden nog spannende tijden.

Tutto andrà bene. Het komt allemaal goed. Die boodschap circuleert sinds een aantal dagen en wordt met spandoeken en kindertekeningen en post-its overal verkondigd. De Italianen tonen veel veerkracht en moed in deze moeilijke tijd. Wij kunnen ons daar alleen maar bij aansluiten. Tutto andrà bene. Duimen maar…”

Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.
  Informeer of boek bij VILLA PUMILA B&B


 

TIP !
Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!


INFO AANVRAAG

Uw naam (*)

Uw email (*)

Onderwerp (*)

Uw bericht (*)

Ik ga akkoord met de privacyverklaring:
JA (*)


(*) Verplicht veld

X
RESERVATIE AANVRAAG

Naam (*)

Email (*)

Aankomstdatum

Vertrekdatum

Aantal personen (*)

Opmerkingen

Akkoord met de privacyverklaring:
JA (*)


(*) Verplicht veld

X
BIJ LANDGENOTEN
Form is not available. Please visit our contact page.
X
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL05NSXNTYUJEYktzP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
NIEUW: BIJ LANDGENOTEN TV
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte, win verblijven bij landgenoten, ...
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.
Na inschrijving ontvang je een e-mail met een link om je mailadres te bevestigen.
Ontdek onze Uitgaves
e-Magazine Wandelen
e-Magazine Fietsen
Magazine 2019