BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Gerrit & Ann (Quinta o Ninho)

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een nieuwe reeks brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Gerrit & Ann van Quinta o Ninho (Portugal).

Dit is de allereerste getuigenis uit Portugal, waar de corona crisis iets later is losgebarsten. Het verslagje van Gerrit & Ann symboliseert meteen ook hun veerkracht, want nog maar anderhalf jaar geleden is hun B&B volledig afgebrand:

“Begin 2017 gooide wij ons leven drastisch om. We verhuisden naar Portugal om er een B&B op te starten. En ja hoor, op 12 mei 2017 ontvingen we al onze eerste gasten. In de winter van 2017 op 2018 hebben we hard gewerkt om onze B&B nog beter te maken zodat we onze gasten nog meer zouden kunnen verwennen. Het toeristische seizoen van 2018 liep dan ook als een trein en onze planning zat behoorlijk vol. Tot daar in augustus 2018 die zware bosbranden waren rond Monchique. Wij zagen onze B&B – en onze droom – voor een groot deel in de vlammen opgaan!

Onder het moto “een slecht jaar is geen slecht leven” bouwden we alles opnieuw op, hierbij geholpen door zeer veel vrienden, kennissen, oud-collega’s, … Onze dank aan al die mensen blijft voor eeuwig oneindig groot! Begin april 2019 stonden we er weer en zwierden we de deuren van onze B&B terug open.

Wij hebben een moeilijke opstart gehad in 2019 – waarschijnlijk omdat de mensen dachten dat alles hier nog zwart zag – maar zagen dat het vertrouwen geleidelijk aan weer groeide. In de tweede helft van 2019 zat onze planning weer zo goed als vol. Het jaar 2020 kondigde zich veelbelovend aan, maar nu steekt een virus hier een stokje voor.

Misschien moeten we eerste even duidelijk stellen dat het met ons beide op medisch vlak goed gaat. Wij beschouwen onszelf momenteel nog steeds als GEZOND en blijven voorlopig nog gespaard van koorts of een ‘vieze’ hoest. Uiteraard hopen we dit de komende weken en maanden zo te houden!

Over het algemeen loopt de situatie in Portugal enkele dagen achter op die van België, hier zitten we nog onder de 1.000 besmettingen en het dodental staat momenteel (woensdagavond) op 2. Het overgrote deel van deze besmettingen zijn terug te vinden in de omgeving van Lissabon en Porto, regio’s waar mensen korter op elkaar leven. In de Algarve ligt het niveau van besmetting veel lager, hier praten we momenteel over een 20-tal officieel geregistreerde corona patiënten.

Toch zijn ook hier al verregaande maatregelen van kracht en is in gans Portugal zelfs al de noodtoestand uitgeroepen. Dit willen we wel even nuanceren: in Portugal is dit een min of meer “normale” manier van werken om extra mensen te kunnen opvorderen bij diverse hulpdiensten. Exact een jaar geleden hebben ze dit bijvoorbeeld nog eens een keertje gedaan toen de brandstofleveranciers in staking gingen. Via die noodtoestand hebben ze toen de mensen van de brandweer en civiele bescherming kunnen opvorderen en inzetten voor de bevoorrading van de tankstations. Verder zijn hier de scholen en universiteiten al enige tijd gesloten, zijn massabijeenkomsten verboden, discotheken gesloten, restaurants worden beperkt in capaciteit, … We zullen moeten afwachten waar dit gaat eindigen, maar de regering zit er hier bovenop en talmt niet met verregaande maatregelen! De juiste manier van werken, voor zover wij dit kunnen inschatten uiteraard!

Dat dit alles een impact zal hebben op de bezetting in onze B&B staat als een paal boven water. Het voorjaar gaat er iets anders – en vooral “rustiger” – uitzien dan ingepland, want lang niet iedereen gaat zijn vakantie opnemen zoals origineel ingepland en de eerste annulaties zijn toegekomen.

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”, zei ooit een wereldberoemde voetballer en dat is ook hier van toepassing. Momenteel bouwen we een nieuw zwembad en buitenkeuken en de aannemer heeft deze winter serieus wat vertraging opgelopen. Het feit dat we tijdens de maand maart geen vakantiegangers over de vloer krijgen, geeft ons – en de aannemer – een beetje extra ademruimte om toch alles klaar te krijgen tegen dat de eerste gasten van 2020 onze poort zullen binnen rijden.

En naar onze gasten toe: voor de zeer nabije toekomt hebben we een mail uitgestuurd naar onze gasten die in de maand april geboekt hebben met de raad om vluchten en verblijf om te boeken. Hiervoor ondertekenden we ook reeds de “corona garantie”.

Maar hoe erg dit allemaal ook is voor ons allemaal, wij hopen dat iedereen zijn of haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt en strikt de richtlijnen volgt die de verschillende overheden opleggen. Waarschijnlijk zal dit dan met tegenzin zijn, maar ondertussen beseft hopelijk iedereen wel dat dit echt noodzakelijk is. We kunnen het virus enkele de kop indrukken indien we hier met zijn allen samen aan werken !

Wij denken ondertussen al iets verder in de tijd en kijken uit naar de dag dat we samen met onze gasten kunnen klinken op het nieuwe toeristische seizoen, al is het momenteel nog totaal onduidelijk wanneer dit seizoen precies gaat aanvangen !

Ondertussen een warme zonnige groet van ons beiden.”

Werkzaamheden in de B&B (1)
Werkzaamheden in de B&B (2)
Werkzaamheden in de B&B (3)
Werkzaamheden in de B&B (4)
Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij QUINTA O NINHO

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!