Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Philippe & Katrien (Casa Pura Vista)

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een nieuwe reeks brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Philippe & Katrien en hun kinderen Milan en Rune van Casa Pura Vista (Spanje).

Katrien schetst hoe ze de voorbereidingen voor het 4de seizoen vorige week plots helemaal in het water zagen vallen. Maar nog meer heerst de bezorgdheid. Lees/leef even mee met de emotionele rollercoaster waar het gezin doorheen gaat:

“Vier jaar geleden lieten we ons dienstencheque bedrijf en strijkatelier in België over aan een grote groep om zo onze ultieme droom te kunnen waarmaken: in Spanje onze B&B Casa Pura Vista opbouwen. De grote verbouwingswerken voor onze start liepen niet van een leien dakje, maar met slechts 1 maand vertraging zijn we eind mei 2017 toch goed kunnen starten aan ons eerste seizoen. Drie mooie seizoenen later sloten we half november 2019 ons seizoen af. We gunden onszelf en onze 2 zonen van 11 en 14 jaar na al het harde werk een droomreis: een rondreis door West-Amerika. Daarna lieten we nog wat verbouwingswerken uitvoeren in onze privé woning. Vol enthousiasme en met heel veel zin stoomden we onze B&B Casa Pura Vista klaar om ons nieuwe seizoen te kunnen starten in maart. We pasten wat decoratie en beddengoed aan voor de kamers, en installeerden een nieuwe loungeset in ibiza-style aan de buitenkeuken, evenelas wat planten, bloemen en decoratie voor buiten om onze gasten nog beter te kunnen laten genieten van de gezelligheid op ons domein. Mi casa es su casa, want dat is ons motto: mensen het gevoel geven dat ze thuis zijn. Ons vierde seizoen stond zo goed als volledig volgeboekt. Op hier en daar nog enkele gaatjes na, zag alles er rooskleurig uit, een topzomer 2020.

Op 8 maart mochten we onze eerste nieuwe gasten van ons nieuwe seizoen verwelkomen: Belgen uit Deinze die ons alvast een mooie start bezorgden. Wij waren onze routine al onmiddellijk terug gewoon, we hadden er zoveel zin in en keken met volle verwachting uit naar de volgende gasten, maar toen sloeg het noodlot toe.

Op donderdag 12 maart vertrokken onze eerste gasten terug naar huis, en via onze kinderen sijpelden ’s avonds de eerste berichten door dat de scholen zouden sluiten in Andalusië.

Vrijdag 13 maart zal ongetwijfeld in ons geheugen gegrift blijven staan. Die dag hadden we nog met onze collega vrienden Wim en Dorien van B&B Casa Algarrobo afgesproken om een vespatour te doen in de Axarquia in samenwerking met vespatours Malaga uit Riogordo. Gezien we veel vraag kregen van nog komende gasten om zo’n tour te doen, vonden we dit de ideale gelegenheid deze activiteit zelf te beleven, om het zo nog beter te kunnen promoten naar onze gasten toe. We hebben er zo van genoten, ondanks dat het onderwerp van de dag toch grotendeels het Corona virus en Italië was.

En toen diezelfde avond het verdict… SPANJE volledig in lockdown. Vanaf zaterdag 14 maart gingen alle restaurants, bars, winkels, stranden, scholen, speeltuinen dicht en we mogen ons enkel nog uit noodzaak verplaatsen om boodschappen te doen, naar de apotheker te gaan of het tankstation en dit met slechts 1 persoon per auto. Het was letterlijk “Quédate en casa” oftewel een fikse boete bij elke niet noodzakelijke verplaatsing. Onze kinderen krijgen thuisstudie online en dienen zich bezig te houden zonder contact met vrienden, enkel virtueel contact is mogelijk. Toen beseften we pas dat dit serieus was en groeide de vrees dat we onze vrienden en familie (hier en in België) voor een tijd niet meer zouden kunnen zien.

Al snel volgende een Total Lockdown, waarbij de grenzen werden gesloten en dus ook het reisverkeer tussen andere Europese landen en Spanje werden beperkt, enkel nog hoogstnoodzakelijk luchtverkeer werd toegestaan, alle dorpen steden en luchthavens werden gedesinfecteerd, overal controleposten van de guardia civil, …

Best wel enge taferelen en het gevoel dat we in een film zijn terecht gekomen, maar niets is minder waar. Dit is geen film, dit is geen droom, maar het is de harde realiteit. We zijn wel verrast hoe goed de bevolking er hier in Spanje mee omgaat, ze luisteren en werken goed mee om zo snel mogelijk terug alles normaal te krijgen. Dikke chapeau voor ons allen. Er heerst samenhorigheid onder de Spaanse bevolking. Om de eenzaamheid en stilte te doorbreken wordt er wel eens gezongen of muziek gemaakt vanop de balkons, maar ook wordt er reeds vanaf dag 1 om 20u geapplaudisseerd uit dankbaarheid voor de zorgsector.

Dit betekende dus ook dat we geen gasten meer konden ontvangen voor onbepaalde tijd in onze B&B, het was echt menens. Wat een mooie start van ons nieuwe seizoen moest worden, werd al snel een regelrechte nachtmerrie en dit niet alleen voor ons maar ook voor vele andere B&B’s, hotels en vakantiehuizen verhuur alsook handelaars. De lokale horeca lijdt eveneens onder het gehele Corona gebeuren, we moeten hier allen samen zien door te komen en hierbij moeten we in de eerste plaats ervoor zorgen dat de gezondheid van heel onze mensheid in veiligheid wordt gebracht door ons zoveel mogelijk aan de richtlijnen te houden. Dat is nu prioritair. Pas als dat onder controle is en het virus is uitgeroeid, zal de rest ook wel weer kunnen opgebouwd worden. We blijven ondanks alles vrij rustig, tenslotte zitten we allen in hetzelfde schuitje.

Wij blijven voorlopig in quarantaine op onze berg, er zijn slechtere plaatsen om opgesloten te worden. We genieten van ons domein, het zonnetje en elkaar, we houden ons bezig met wat klusjes in de tuin, een wandeling te maken in de natuur rond onze B&B, kinderen helpen met schoolwerk en als het echt moet, is er altijd nog Netflix om onze Spaanse series te bekijken. Philippe gaat enkel naar beneden indien het nodig is om onze boodschappen te doen. Ikzelf moet trouwens opletten omwille van mijn chronische aandoening (fybromyalgie en laag immuniteitssysteem) om besmetting te vermijden.

Uiteraard heeft deze hele Corona crisis een zware economische impact op ons. Soms denken wij nu ook wel: ‘hadden we niet die grote reis gemaakt en niet die verbouwingen gedaan’. Maar ja… we mogen onszelf niet de schuld geven en vooreerst onze gezondheid en die van onze medemensen veilig stellen en hopen dat alles terug stabiliseert de komende weken, maanden, …

Intussen proberen we onze gasten zo goed mogelijke alternatieven aan te bieden. De meesten begrijpen de situatie en willen hun vakantie verschuiven naar een later tijdstip of volgend jaar. Wees maar zeker dat we ze dubbel en dik zullen verwennen, want wat missen wij onze job! Daarom vragen we: sla de handen in elkaar en zorg voor elkaar door te luisteren en strikt de richtlijnen na te leven zodat we allen snel terug ons normale leven kunnen aannemen en zodat we nog veel vakanties mogen verzorgen.”

Foto van het hele gezin
Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.
  Informeer of boek bij B&B CASA PURA VISTA


 

TIP !
Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!


INFO AANVRAAG

Uw naam (*)

Uw email (*)

Onderwerp (*)

Uw bericht (*)

Ik ga akkoord met de privacyverklaring:
JA (*)


(*) Verplicht veld

X
RESERVATIE AANVRAAG

Naam (*)

Email (*)

Aankomstdatum

Vertrekdatum

Aantal personen (*)

Opmerkingen

Akkoord met de privacyverklaring:
JA (*)


(*) Verplicht veld

X
BIJ LANDGENOTEN
Form is not available. Please visit our contact page.
X
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL05NSXNTYUJEYktzP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
NIEUW: BIJ LANDGENOTEN TV
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte, win verblijven bij landgenoten, ...
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.
Na inschrijving ontvang je een e-mail met een link om je mailadres te bevestigen.
Ontdek onze Uitgaves
e-Magazine Wandelen
e-Magazine Fietsen
Magazine 2019