BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Pieter & Isabelle (Joie de Vivre)

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een reeks artikels brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Pieter & Isabelle van B&B Joie de Vivre (Frankrijk). Zij vertellen hoe ze ‘le confinement’ beleven vanuit hun kasteel in de Haute-Marne:

“Hier zitten we dan, met ons tweetjes, in een – op dit ogenblik – veel te groot en stil huis. We waren net even naar België geweest om de verjaardag van mijn mama te vieren, om dan snel terug te keren om de gasten te ontvangen, en toen kwam het verdict, Frankrijk in ‘confinement’.

We gingen net ons 4e jaar in. Zag er veelbelovend uit. We hadden echt het gevoel dat we gelanceerd waren. De boekingen liepen goed binnen. Iets minder stress dan de voorbije jaren. En toen kwam een nieuwe stress, de lockdown-stress.

Normaal is het leuk je mailbox te controleren, nieuwe aanvragen, nieuwe boekingen. Nu, tja zelf maar sturen naar de gasten dat hun verblijf niet kan doorgaan. Gelukkig was iedereen onmiddellijk bereid zijn boeking te verplaatsen naar een andere datum (onze weekends in april 2021 zitten bijna vol). Waarvoor we heel dankbaar zijn.

In principe, als je de Franse onderrichtingen leest, mogen we open blijven (mits ontbijt op de kamer). Maar ja niemand mag en kan nog komen.

De eerste weken begonnen we met volle moed aan alle klusjes waar we nog geen tijd voor gehad hadden. Dit met materiaal dat we nog hadden liggen, alle doe-het-zelf zaken waren dicht. En toen was de verf op, en was het materiaal op, en… verlenging van ‘Le confinement’, alle financiële zaken die moesten geregeld worden. Dan is er toch een ogenblik dat de ‘Joie de Vivre’ even zoek is. Dat je je een beetjes machteloos voelt.

Maar gelukkig zijn we positief ingesteld. En daarenboven gingen de Brico-zaken terug open. We plannen onze dagen en krijgen veel gedaan. Ik (Isabelle) ga terug lopen. Beetje puzzelen aangezien we maar 1 uur mogen sporten en dit in een straal van 1 km rondom onze woning. Moeten steeds een attest bijhebben met onze gegevens, reden van verplaatsing, uur van vertrek. En binnenkort mag Pieter terug gaan fietsen (samen mag nog niet), dan kunnen we ook weer nieuwe fiets- en loop(wandel)routes op RouteYou zetten.

En natuurlijk is het ook de moment om nieuwe gerechten uit te proberen, met Pieter als proefkonijn ;).

Op het einde van de rit gaan we wel blij zijn met al het werk dat we verzet hebben. Zaken die anders misschien wel nog even waren blijven liggen. Zoals luiken schilderen (er zijn er zo’n 94), een mooie houten afrastering tussen ons huis en dat van buren, de hal volledig opgefrist, en nog wel een aantal andere zaken.

Maar toch, als we mogen kiezen, laat ons huis maar vollopen met gasten. We missen de sfeer, de ambiance, de blije mensen.

Onze Nederlands collega’s stuurden vandaag dat ze ervan overtuigd zijn dat ‘le confinement’ op 11/05 gaat opgeheven worden. Ik twijfel, maar als het zo is, dan proosten we zeker met een glaasje champagne. Tja en ondertussen weten we ook dat we niet moeten rekenen op het openen van de Belgische grens vóór eind mei. Aangezien de meeste van onze gasten uit België en Nederland komen zullen we dus die datum moeten afwachten.”

Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij JOIE DE VIVRE