INFO AANVRAAG

  Uw naam (*)

  Uw email (*)

  Uw GSM-nummer (optioneel)

  Bij Landgenoten Club Lidnummer

  Onderwerp (*)

  Uw bericht (*)

  ANTI-SPAM Hoeveel is drie plus vijf? (antwoord in cijfers)


  (*) Verplicht veld

  X
  RESERVATIE AANVRAAG

   Naam (*)

   Email (*)

   GSM-nummer (optioneel)

   Bij Landgenoten Club Lidnummer(optioneel)>

   Aankomstdatum | Vertrekdatum

   Aantal personen (*)

   Opmerkingen

   ANTI-SPAM Hoeveel is drie plus vijf? (antwoord in cijfers)


   X
   BIJ LANDGENOTEN
   Form is not available. Please visit our contact page.
   X

   TIP

   Het Bij Landgenoten Magazine 2022 is er – 84 pagina’s vakantietips bij land- en taalgenoten – Vraag je Exemplaar aan
   NIEUW: MET LANDGENOTEN – Nederlandstalig Begeleide Kleinschalige Rondreizen, Overal ter Wereld – Bezoek de Website

   Nieuws van bij Landgenoten

   In het Oog van de Corona Storm: Ronny & Yolande (Pongoa Travel)

   Dit artikel dateert van 17/04/2020.

   De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een reeks artikels brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Ronny & Yolande van Pongoa Travel en Ponciana Superior Guesthouse (Zuid-Afrika). Het is de allereerste getuigenis vanuit Afrika. Geniet van enkele bijzondere passages in het verslagje:

   “Hierbij een kleine update vanuit Zuid-Afrika. Sinds 26 maart zitten we hier nu in een totale lockdown die nu voorlopig ten einde loopt op 30 april. We verwachten volgende week donderdag een nieuwe toespraak van President Cyril Ramaphosa hoe het verder verloop gaat.

   Zoals bij allen heeft deze corona-tijd natuurlijk een geweldige impact op Pongoa Travel en Guesthouse Ponciana. Onze beide firma’s liggen volledig plat momenteel. Gezien ook alle bedrijven gesloten zijn, blijven de businessmensen ook weg omdat er niet gereisd mag worden. We hadden nog het geluk een huwelijkskoppel in maart bij ons te hebben die we nog een prachtige vakantie hebben aangeboden en we verwachten nu onze volgende gasten begin juli. Tegen eind juni zal er hopelijk mogelijks terug gevlogen kunnen worden vanuit Europa, maar alles zal er natuurlijk vanaf hangen hoe andere landen waaronder Zuid-Afrika hun grenzen al of niet gaan open stellen voor toeristen. Ze willen natuurlijk ten allen tijde vermijden dat toeristen uit risicogebieden het virus opnieuw in het land gaan brengen. Het is bekend dat het virus in Zuid-Afrika en Namibië is binnengebracht door mensen die zijn teruggekeerd uit Europa en Amerika. Als de situatie in Europa onder controle is tegen die tijd, dan zal het hopelijk en mogelijks wel kunnen.

   De regering hier heeft wel heel snel maatregelen getroffen en heeft onmiddellijk de scholen gesloten en een totale lockdown afgekondigd. Deze houdt in dat we enkel ‘uit ons kot’ mogen om voedingswaren te gaan kopen. We moeten dit bovendien alleen doen want verplaatsingen met 2 zijn verboden. Enkel voedingszaken, apothekers en tankstations zijn open – alle andere winkels en horecazaken zijn verplicht gesloten. De verkoop van alcohol en tabakswaren zijn tevens verboden omdat dit ‘social gathering’ bevordert en roken slecht is voor de gezondheid en longen. Het probleem van ‘social distance’ houden is natuurlijk hier in Afrika niet gemakkelijk met de vele townships waar de bevolking natuurlijk dicht opeen leeft. De politie en het leger houden hierop toezicht. De psychologische druk op de bevolking neemt natuurlijk toe. Zuid-Afrika kende al een hoge werkloosheid en daarbij zijn er door de ineenstorting van de economie nu nog heel veel tijdelijke werklozen bijgekomen die nu van de UIF (Werklozensteun) hun uitkering moeten krijgen. Maar het administratief systeem is hier niet zo efficiënt zodat mensen nu al bijna 3 weken geen loon meer hebben gehad, hetgeen sociale spanningen met zich meebrengt.

   Het ene probleem creëert dus een ander en zo stapelen de problemen zich op net zoals in andere landen. Door de lockdown is de algemene criminaliteit zoals in alle andere landen serieus gedaald maar het huiselijk geweld is dan weer enorm toegenomen. Ondanks alles liggen de cijfers van corona-besmettingen hier in Zuid Afrika nog vrij goed met slechts 2.506 besmettingen, 34 overlijdens. Reeds 410 mensen hebben het hospitaal kunnen verlaten.

   De president, ministers en kabinetsmedewerkers hebben besloten om de komende 6 maanden 1/3 van hun salaris door te storten in een solidariteitsfonds dat werd opgericht om de corona-crisis te ondersteunen. Twee vooraanstaande rijke Zuid-Afrikaanse families – Rupert en Oppenheimer – hebben beiden 1 miljard rand in het fonds gestort. Momenteel geniet de aanpak van de regering de volle steun van de bevolking.

   Gisteren kwam er een pril positief nieuws vanuit Namibië die de lockdown nog met 14 dagen verlengd hebben tot 4 mei maar vanaf 5 mei zou het land terug open gaan. Hopen dus dat alles in positieve zin blijft evolueren.

   Intussen genieten we hier van het prachtige weer, het zwembad, het gekrijs van de visarenden die boven ons cirkelen en de mooie zonsondergangen vanop onze heuvel op de Hartbeespoortdam. Na 3 weken wordt de drang wel groot om toch eens terug op safari te gaan of een wandeling in de bergen te gaan maken met onze viervoeter maar het mag niet. Ik heb zodoende al wel een paar keer mijn schoenen buiten op straat betrapt zonder dat mijn voeten er in zaten.

   Hou het ondertussen veilig en hou de moed erin. Hier in Suid Afrika seg ons ‘ alles kom reg’ !!”

   UPDATE 24/04

   Op 24/04 stuurden Ronny & Yolande ons volgende update:

   “24 April 2020 : Gisterenavond heeft President Cyril Ramaphosa de natie weer toegesproken in verband met de harde lockdown die volgende week donderdag 30 april om middernacht eindigt. Zoals verwacht worden er een aantal versoepelingen van kracht. Er werd ook beslist dat de lockdown in 5 fases wordt ingedeeld.

   Fase 5: De harde lockdown die we dus nu voorbij zullen zijn.
   Fase 4: Deze wordt vanaf 1 mei van kracht en houdt het volgende in
   – Grenzen blijven gesloten voor internationale reizen, behalve voor repatriëring van SA-burgers en buitenlanders naar hun land
   – Er wordt niet tussen provincies gereisd, behalve voor goederenvervoer en uitzonderlijke omstandigheden zoals begrafenissen
   – Openbaar vervoer gaat door, maar binnen de limieten en bepaalde hygiënerichtlijnen en het dragen van mondmaskers tijdens het vervoer is verplicht.
   – Mensen kunnen sporten, maar onder strikte volksgezondheidsvoorzieningen
   – Verkoop van sigaretten is toegestaan (dit was om gezondsheidsreden de laatste 5 weken verboden)
   – Ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen moeten thuis blijven
   – Werk thuis als je kunt
   – Mensen werden aangemoedigd om thuis te blijven
   – Bars, clubs, shebeens, horeca en hotels blijven gesloten
   – de postbezorging wordt hervat
   – aankoop van niet-essentiële spullen in winkels die al open zijn om voedsel te verkopen, maar geen alcohol
   – Openbaar vervoer en taxi’s zijn op elk moment toegestaan, maar met een limiet voor het aantal passagiers dat elk mag vervoeren
   – Landbouw (inclusief wijnbouw), dagbouwmijnen en alle financiële en professionele diensten kunnen weer open
   Fase 3 :
   – Sommige binnenlandse vliegreizen keren terug, maar met beperkte vluchten per dag en toestemming is vereist om te reizen
   – U kunt afhaalmaaltijden kopen en eten bestellen voor bezorging
   – Online winkels mogen verkopen en leveren
   – Kledingwinkels zijn open en u kunt hardware kopen, zelfs als u geen professional bent
   – Alcohol zal weer te koop zijn, maar tijdens beperkte uren
   – ook weer te koop: schrijfwaren, mobiele telefoons, computers en boeken
   – Te heropenen industrieën zijn: autofabrikanten, chemicaliën en transnet
   Fase 2 :
   – Huishoudelijke werknemers mogen weer aan het werk en niet-officiële vuilnisophalers worden op straat toegelaten
   – U kunt zonder excuus vliegen, zij het alleen binnen Zuid-Afrika
   – Alle detailhandel, productie en constructie zijn toegestaan, zonder capaciteitslimieten voor mijnwerkers
   – ook terug: alle overheidsdiensten en installatie- en onderhoudsmedewerkers
   Fase 1 :
   naast hygiënevoorschriften voor het openbaar vervoer, zou de enige beperking op niveau 1 niet-gespecificeerde ‘beperkingen op internationale reizen’ zijn.

   Vermoedelijk zal er elke 14 dagen een evaluatie zijn om te zien of er naar een lagere fase kan overgeschakeld worden dus in het beste geval zouden we tegen midden juni naar fase 1 kunnen overschakelen met eventueel tegen eind juni onder zeer strikte voorwaarden terug internationaal reizen. Dit is het beste scenario maar als er natuurlijk een nieuwe piek zou verschijnen dat wordt alles teruggeschroefd.

   Huidige toestand in Zuid Afrika is bemoedigend te noemen met 3953 besmettingen waarvan er al 1473 genezen zijn en 75 overlijdens.

   Gisteren op het einde van de toespraak wou de President even demonstreren hoe het mondmasker opgezet moet worden maar dat liep niet van een leien dakje en hij gaf achteraf toe met veel humor dat hij nog veel moet oefenen. In de pers waren er natuurlijk komische reacties. In ieder geval petje af voor de President en hoe de regering het hier aanpakt. Kunnen ze in België met de Muppet-show nog een voorbeeld aan nemen. Hier praat er maar 1 en alle neuzen staan in dezelfde richting. Chapeau !!!!”

   Informeer of boek bij PONCIANA SUPERIOR GUESTHOUSE


    

   TIP !
   Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!