De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een nieuwe reeks brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Silvie Somers van Hacienda Guaro Viejo (Spanje).
Silvie brengt een heel lange en bijzonder pakkende boodschap van angst, verontwaardiging, vertwijfeling, verwarring, maar bovenal hoop. Een boodschap die iedereen aanbelangt én iedereen zal raken. Neem even de tijd om het te lezen. We laten haar aan het woord:
“Sinds enkele maanden worden we dagelijks wakker met media- en Facebook berichten over corona. Eerst ver weg van ons bed (China), dan dichterbij (Italië). In het begin blijf je positief, en hoop je dat wel zal wel meevallen. Je blijft er over nadenken, de pakkende berichten van Belgen in Italië, aangrijpend. Je wil eerst niet toegeven aan angst en paniek, maar na een tijd zijn we naar de winkel gegaan en ook inkopen gaan doen voor de hele maand. Je weet maar nooit, zei ik. Baat het niet, dan schaadt het niet. De volgende dag was ik nog iets vergeten van mijn winkellijstje en ik kon mijn ogen niet geloven: de rekken waren leeg. Niet alleen het beruchte WC-papier, ook de pasta, het vlees, diepvriesgroenten, aardappelen, eieren, melk, water tot aan kattenbakzand toe. De Spaanse Mercadona was gewoon leeg. Nu mag ik wel een sterk persoon zijn, een echte doorzetter, niet snel van mijn sokken geblazen, dit gaf me een beangstigend gevoel. Mensen lopen met mondmaskers, met plastiek zakken over hun hoofd ter bescherming. Het lijkt wel een sience-fiction film. Na enkele dagen zelfs eerder een horrorfilm.
Na het faillissement van Thomas Cook dat ons vorig seizoen hard getroffen heeft, ben ik sneller bang geworden. Angst overspoelt me soms, we werken steeds heel erg hard om onze dromen te verwezenlijken, ook andere collega’s en vrienden werken hard aan hun dromen. Wat als dit hier allemaal niet goed afloopt? Hoe lang kunnen we dit als B&B-uitbaters aan, als mens, als familie? We beseften al snel dat de enige oplossing een volledige lock-down zou zijn. Ik hoopte dus echt elke dag dat Spanje in volledige lock-down zou gaan. We smeekten de mensen bijna om het te doen en zich aan de voorwaarden te houden, genezing en oplossingen beginnen bij jezelf door je verantwoordelijk op te stellen. Voor jezelf, voor ouderen en zwakkeren, om de economie te redden en het normale leven zo snel mogelijk weer op te pakken. Hoe sneller men in Europa handelt hoe beter, hoe sneller we weer verder kunnen met het leven. Wij waren dan ook niet verrast en zeker ook niet triestig met de beslissing van Spanje. Eerder opgelucht. Soms komen er nog boodschappen van “ocharme jullie, volledige quarantaine, sterkte!”. Dan antwoord ik van: “OEF, gelukkig, eindelijk quarantaine, had heel Europa al lang moeten doen om dit vieze beestje te verslaan. We kunnen het, maar samen zijn we sterker!” Ook krijgen we vele berichten van onze gasten, allemaal ondersteunend, lief om ons moed in te spreken in deze moeilijke tijd. Mensen reageren begripvol en wensen indien nodig hun vakantie te verschuiven naar andere periodes. Dat kan natuurlijk. Als we beiden begripvol reageren, dan komen we er samen sterker uit. Want iedereen, overal heeft nu een helpende hand nodig van elkaar.
We kregen in Andalusië op donderdag 12/03/20 te horen dat de scholen zouden sluiten, de berichten liepen eerst samen met de beslissingen zoals in België. Met als enige verschil dat in België de beslissingen naar mijn mening maar half worden genomen. Hier worden ze meteen uitgevoerd: vanaf maandag alle scholen dicht en zal er ook geen opvang voorzien zijn. Kinderen krijgen huiswerk mee, ook mijn zoon van 4 jaar. Ik besliste al snel dat mijn zoon Milas niet meer naar de extra Engelse en Nederlandse lessen zou gaan, uit voorzorg.
Vrijdag 13/03. Ik haal mijn zoon op van school, met een huiswerkpakket voor minstens 14 dagen, want de school gaat dicht tot 30/03. We gaan nog op restaurant, het zal de laatste keer zijn, want geruchten van een volledige lock-down verschijnen. Er was nog vrij veel volk in het restaurant, dat verbaasde me nog. Op de Whatasapp-groep van de school van Milas riepen ouders op om de kinderen een vlag te laten maken met de woorden “Todo va a salir bien”, “Quedate en Casa”: Alles zal goed verlopen, blijf in je huis! Deze vlag werd versierd door alle kindjes in Andalusië en buiten aan de ramen gehangen. Zo voelen we elkaar, zo weten we dat er in het huis met zo een vlag een kind zit in dezelfde situatie. Zo steunen we elkaar.
Ook lazen we dat de Madrilenen met z’n allen naar de kust kwamen, om te ontsnappen aan de lock-down in Madrid, dat vind ik zeer jammer, zo besmet je onnodig anderen. Hierdoor kondigde Spanje op zaterdag 14/03 de noodtoestand af, dat wil zeggen dat we de openbare weg niet meer mogen betreden zonder medisch motief, om werkredenen of om boodschappen te doen. Volgen we die richtlijnen niet, dan volgen boetes van 500 tot 2.000 €, politie en leger zal ingrijpen waar nodig, geldig vanaf vandaag 08:00 uur. Zelf voelen we constant een tegenstrijdig gevoel, aan de ene kant opluchting want dat is de enige goede beslissing, aan de andere kant angst, … waar gaat dit allemaal eindeigen, dat weet niemand. Ook soms verwarrend, als je leest dat er nog lock-down feestjes worden georganiseerd, en dat Nederland nog open blijft. Een beslissing voor heel Europa lijkt me ideaal. Ik opteer zelf voor complete sluiting van de luchthavens. Hoe sneller dit achter ons is, hoe beter.
Intussen gelden ook strengere richtlijnen voor supermarkten. Mercadona heeft aangekondigd dat het nieuwe beveiligingsprotocollen zal introduceren om het hoofd te bieden aan een toename van paniekaankopen, om hysterie te vermijden door lange wachtrijen vanaf vroeg in de ochtend en door het hamstergedrag. De nieuwe maatregelen treden vanaf morgen in werking. Klanten zullen de winkel alleen moeten betreden, niet als familie, noch met kinderen of vrienden! Het is hierbij totaal onduidelijk hoe alleenstaande ouders die hun kind nergens kunnen achterlaten dit moeten realiseren. Ondertussen wordt aan risicogroepen, zoals ouderen of mensen met chronische ziekten, gevraagd de supermarkt te vermijden. De supermarktgigant vraagt ook dat mensen verspreid over de dag winkelen om grote massa’s tijdens de normaal drukke uren te voorkomen. De keten bevestigt dat er geen voorraadprobleem is. Er kan enkel nog met kaart worden betaald, producten mogen niet worden geretourneerd en klanten moeten handschoenen dragen. Winkelmanagers houden ook in de gaten hoeveel mensen er in de winkel zijn en zorgen ervoor dat mensen minimaal één meter uit elkaar blijven. Als de limiet van mensen in de winkel wordt overschreden, kan niemand anders naar binnen totdat deze leeg is. De winkelmanagers worden bijgestaan door particuliere bewakers. Als er wachtrijen zijn bij de ingang, wordt een minimumafstand van één meter gemarkeerd voor mensen die op hun beurt wachten om de winkel binnen te gaan, wat ‘gerespecteerd moet worden om binnen te komen’. In de winkels wordt de limiet van één meter aangegeven op de vloer in de visafdeling en in de gangpaden. Winkels zijn ook nog maar open van 9.00 tot 20.00 uur – in tegenstelling tot de gebruikelijke 22.00 uur. Mercadona heeft ook de interne maatregelen voor de gezondheid en veiligheid van haar werknemers versterkt en de dagelijkse desinfectie- en reinigingsprocessen van haar faciliteiten geïntensifieerd.
Toch blijven we positief. De BBQ met vrienden die we gepland hadden voor zondag 15/03 hebben we geannuleerd, we willen het voorbeeld geven, we willen verantwoordelijk zijn in deze situatie die de wereld aanbelangt. Want zo zullen we sneller het virus verslaan. Ook al was er gezegd dat de noodtoestand vanaf maandag 16/03 zou gelden, heeft politie wandelaars en fietsers aan de kust verplicht weer naar huis te keren, hen gewaarschuwd dat er vanaf maandag hoge boetes zullen volgen. Ik hoor van collega’s aan de kust dat helikopters over de kustlijn vliegen ter controle. Stranden, parken, tuinen, attracties, musea, restaurants, bars, alles is dicht en afgesloten. Dit vind ik goed, Spanje zal correct en kordaat optreden, daar zijn we blij om. Ik zie al die foto’s op facebook verschijnen, zelf kom ik ons domein niet meer af. Ook hier in Spanje deed men zaterdag en zondag aan applaus aan de ramen als eerbetoon voor de hulpverleners, politie, leger. Daar word ik allemaal wel emotioneel van. Hoe ver we ook uit elkaar zitten, we zijn toch allemaal verbonden met elkaar. Dat is mooi om te zien, horen, voelen. Want als het echt moet, dan komen we toch op voor elkaars welzijn, dat is mooi!
Ik was ook nog blij dat mijn man wel naar zijn werk kon, want een beetje inkomen mag wel. Maar Lars werkt in een hotel, hij kreeg onmiddellijk na de lock-down de boodschap te horen dat het hotel zijn deuren sluit en dat hij technisch werkloos wordt gezet. Kan Spanje deze uitkeringen, financiële steun wel dragen? Afwachten…
Ondertussen beseffen mijn kleine kindjes hier niets van. Voor hen is het een dag zoals een andere. En zo proberen wij hier op de Hacienda ook te reageren, pluk de dag… En maak gebruik van deze dagen. Wij zijn dus volop bezig in de tuin en in de gemeenschappelijke ruimte alles op orde te stellen, informatiemappen te reorganiseren, te schilderen, … op de Hacienda is er altijd werk. Vervelen doen we ons zeker niet. Geluk bij een ongeluk is ons domein 1 hectare groot, iedereen heeft dus genoeg beweegruimte zowel binnen als buiten. Mijn mama en een vriendin van ons wonen in één van onze huisjes op het domein, ook zij helpen ons een handje. Bewust kijken we maar 1 keer naar de Spaanse nieuwsberichten en 1 keer naar de Belgische, om ons niet te veel op te laten jutten. We willen zoveel mogelijk positieve gedachten en woorden verspreiden, ook al zijn we ons bewust van de situatie.
Zo las ik een artikel over de 7 kansen die het Corona Virus ons geeft. Deze vond ik mooi om te delen. En mijn angst ging over naar vertrouwen, vertrouwen in onze gasten dat deze blijven komen, vertrouwen in onszelf dat wij zullen blijven vechten, vertrouwen in onze medemens dat zij zullen mee helpen om dit te verslaan, vertrouwen in de overheid dat ze de juiste beslissingen zullen maken. Vertrouwen dat bij warme temperaturen, het virus verdwijnt als sneeuw voor de zon, … VERTROUWEN is wat we nu nodig hebben!
Onze dagen bestaan uit hard werk op de Hacienda. Zo zijn wij in topvorm als jullie, de gasten, weer aankomen. Voor een topvakantie, want weer meer dan ooit beseffen we dat het leven een cadeau is. Vakantie hoort daarbij, en we zijn gezegend als wij onze vakantiegangers mogen verwennen hier ter plaatse. Alleen al daarom zullen we sterk blijven en vechten.
Mijn Spaanse buren zenden me vele berichtjes, ik hoop dat iedereen de orders zal opvolgen. En ik denk wel dat dit zal gebeuren. Mijn boodschap: blijf veilig en wel, maar blijf geloven dat het snel voorbij is en we weer allemaal kunnen genieten van de mooie dingen in het leven.
Wij kijken uit naar jullie komst, met ons vieren: ikzelf, Lars, Milas en de kleine Sienna.”




Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.