TIP

Het Bij Landgenoten Magazine 2023 telt 80 pagina’s vol topadresjes bij land- en taalgenoten. Vraag het aan VIA DEZE LINK.
Word lid van de Bij Landgenoten Club en krijg korting bij ruim 100 accommodaties. Inclusief gratis magazine! WORD LID.
Op zoek naar een wandelvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Wandelen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een fietsvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Fietsen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een gezinsvakantie met kids? Raadpleeg ons e-magazine ‘Met Kids bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een culinaire vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Culinair Genieten bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een lange vakantie of een workation? Raadpleeg ons e-magazine ‘Lange Verblijven bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een actieve vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Actieve Vakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een golfvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Golfvakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een huisdiervriendelijke vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Honden Welkom bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Trouwen in het buitenland of een honeymoon bij landgenoten? Raadpleeg ons e-magazine ‘Trouwen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

In het Oog van de Corona Storm: Tim & Loredana (Agriturismo La Vallata)

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een nieuwe reeks brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Tim & Loredana van Agriturismo La Vallata (Italië).

Tim schetst een objectief beeld van de huidige situatie, inclusief een kritische blik op de rol van de media en het gevaar van stress. Tevens beschrijft hij hoe hij sinds de uitbraak wekelijks een apocalyptische reis naar zijn schoonvader in Rome maakt:

“Op geen enkel moment heb ik de dagen sinds de volledige lockdown in Italië geteld, je wordt er alleen nog zotter van. Het nieuws volg ik ook maar af en toe en via het internet. De televisie is sowieso al decennia een deel van het meubilair, en met de huidige pandemie weet je dat je er enkel door gebombardeerd wordt met 1 item.

Natuurlijk zijn we ons wel bewust van de ernst van de situatie, niet alleen nu met het virus op zich, maar ook wat de gevolgen voor het toerisme en de hele economie betreft. België is pas in lockdown en volgt bijna 2 weken na de start in Italië, dus de kans dat men zich terug mag verplaatsen buiten de eigen landsgrenzen vóór eind april wordt steeds kleiner. Als Belgische uitbater in het buitenland moeten we stilaan vrede nemen met het vooruitzicht van een heel rustig seizoen. Maar het kan heel snel veranderen, tot op heden hebben we ook maar een paar annuleringen in de maand april. Wat normaal alweer een topmaand zou geweest zijn, hebben we zelf ook volledig afgesloten. we zagen al snel dat dat de enige juiste beslissing was. Mei komt ook in het gedrang, spijtig maar begrijpelijk.

We mogen ons niet laten bevangen door paniek, dat is nog slechter voor je gezondheid. Het is nu allang duidelijk dat we heel voorzichtig moeten zijn. Dus het enige wat we willen weten, is wat de regels voor verplaatsingen zijn. Wij moeten namelijk wekelijks naar Rome, iets wat we uiteraard liever zouden vermijden, maar als je een bejaard en alleenstaand familielid hebt in Rome, of waar dan ook, dan moet je je daarvoor inzetten. Vandaag vertrekken we terug voor wat ondertussen een apocalyptische reis is geworden. Bijna lege autostrades 210km lang.

Nog nooit zagen we de E45 (Cesena-Orte), A1 (Milaan-Rome) en de G.R.A. (ring rond Rome) zo leeg. Amper wagens, wel redelijk wat vrachttransport, maar de laatste reis kwamen we tussen Rome en Perugia (Umbria) amper 10 voertuigen tegen… Maar het is waarschijnlijk de laatste keer dat we die reis moeten maken, we hebben mijn schoonvader ervan kunnen overtuigen dat hij beter mee naar Umbrië komt tot deze moeilijke situatie voorbij is.

(Nota: wij houden ons aan alle voorgeschreven regels – mondmasker, latex handschoenen – en komen met niemand in contact onderweg en zijn in het bezit van een certificaat dat ons toelating geeft deze verplaatsingen te maken)

Ondertussen gaat het leven bij La Vallata gewoon door zoals altijd. Normaal zou ik het niet noemen, er hangt wel degelijk een heel eigenaardige sfeer, alle dagen lijken zondagen, je hoort niet eens meer tractoren die de velden ploegen of bezaaien, normaal gezien het enige soort lawaai dat je in de verte af en toe hoort in deze periode. Verder merken wij er weinig van, er lopen geen hoofdwegen langs ons domein, dus de stilte is hier normaal.

Het weer is gelukkig al geruime tijd uitstekend en zelfs de frisse nachten en ochtenden zijn ondertussen verdwenen, overdag is het T-shirt warm en als je aan het werk gaat zou je zelfs dat T-shirt willen uitdoen. De voorbereidingen voor het seizoen 2020 doen we gewoon wel ondanks alles. De grote tuin is praktisch schoongemaakt, planten werden reeds gesnoeid en alle kleine onderhoudswerken werden deze winter al voltooid. Het zwembad, daar gaan we nog even mee wachten. Normaal gaat dat open met Pasen of toch rond die periode zodra het warm genoeg is.

We kunnen nu wel alles op een heel rustig ritme doen, niet mis, een mens moet ook af en toe stil blijven staan en genieten, iets waar we niet altijd tijd voor hebben in een “normaal” seizoen. Meestal zijn wij ook al een paar weken aan het werk met gasten, vooral tijdens het weekend en vooral Italianen, nu dus niet, zo kunnen we de zaken rustig aan doen. We moeten nu de groeten- en fruittuin voorbereiden, maar het is wachten op stukken voor de tractor, en dat duurt nu een stuk langer dan normaal. Maar er zijn genoeg dingen te doen. Gisteren hebben we de eerste van onze 3 bijenkorven in elkaar geknutseld, gras afgereden en gezellige gesprekken gehouden met mijn 3 dochters. Die zijn nu altijd thuis, in het begin was dat even wennen, ik hou van mijn privacy tijdens het rustige seizoen, maar het is uiteraard super aangenaam weer wat meet tijd door te brengen met je kinderen. Dat is voor hen niet altijd evident. De drang voor die jongeren om toch maar op stap te gaan – al is het maar bij vrienden – is groot, hoe waren we zelf? Maar het kan en mag niet, dus passen ze zich aan. De oudste zou net een nieuwe job beginnen, niet dus, de middelste en jongste hebben dagelijks online les, en dat vinden ze fantastisch, les krijgen vanuit je bed, hoe super is dat niet?

Over de Italianen en de Italiaanse maatregelen (Ondertussen als “Italiaans model” overgenomen in vele andere landen, al dan niet aangepast): Italianen zijn een uitermate sterk volk en ongelooflijk solidair. De regels worden dan ook heel goed opgevolgd, al zijn er natuurlijk altijd wel die de held willen uithangen. Maar dat zijn eerder uitzonderingen.

Supermarkten zijn nog altijd uitstekend bevoorraad. Je vindt gewoon alles zoals normaal het geval is. Boodschappen doen is zelfs aangenamer dan gewoonlijk: bij aankomst krijg je een nummer, er mogen maximum 10 personen binnen (in de grotere warenhuizen), je wacht buiten op de voorgeschreven afstand, iedereen heeft een mondmasker en latex handschoenen aan (sommigen zelf een latex broek), zoals ook alle werknemers in de winkel, 1 persoon per familie, 1 persoon per kassa. Er is dus nergens file en je bent sneller klaar dan ooit.

Aanvankelijk waren mensen heel argwanend tegenover elkaar, je zag niemand gesprekken aangaan en je zag de angst in ieders ogen. Maar we zijn het al gewoon en mits een meter of wat afstand en met mondmasker wordt er alweer gretig gebabbeld, je hoort wel heel vaak zeggen “cosa?”, of met andere woorden, je verstaanbaar maken met zo’n mondmasker is niet altijd even evident. Bij mij maakt het niet zoveel verschil, ik ben toch allang doof… langs 1 kant.

Dat we voor een heel moeilijke periode staan moeten we niet verstoppen. Of het virus met de komst van de warmte nu sneller zal verdwijnen, zal nog moeten blijken en de onzekerheid kruipt ook bij mij af en toe binnen. Maar ik zet dat snel opzij en denk dan even terug aan de ondertussen 17 fantastische seizoenen die wij hebben mogen beleven en de vele schitterende mensen die we hebben mogen leren kennen. We hebben er heel wat echte vrienden aan overgehouden en we kijken dan ook uit naar een fantastisch seizoen 2020, wat ook moge komen!

We hopen jullie binnenkort te mogen ontvangen! Groeten uit Umbrië. Pax e bonum!”

Borden langs de autosnelweg roepen op om binnen te blijven.
De snelwegen liggen er overigens compleet verlaten bij.
Wekelijks onderneemt Tim een trip naar zijn schoonvader in Rome. Beschermd, zoals het hoort.
In de supermarkten verloopt alles gedisciplineerd…
… en binnenin is het uiterst kalm
De kids in huis… aanpassen voor iedereen (1)
De kids in huis… aanpassen voor iedereen (2)
Van de nood een deugd maken: bijenkasten ineen steken (1)
Van de nood een deugd maken: bijenkasten ineen steken (2)
In de tuin is er altijd werk…
Luieren en genieten van de onverwachte rust… van de nood een deugd maken.
Optimisme en hoop is wat we nu allemaal nodig hebben…
Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B’s en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming – ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om – geruggensteund door de Corona garantie – de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.


 
 Informeer of boek bij AGRITURISMO LA VALLATA

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!