TIP

Het Bij Landgenoten Magazine 2024 telt 80 pagina’s vol topadresjes bij land- en taalgenoten. Vraag het aan VIA DEZE LINK.
Word lid van de Bij Landgenoten Club en krijg korting bij ruim 100 accommodaties. Inclusief gratis magazine! WORD LID.
Op zoek naar een wandelvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Wandelen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een fietsvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Fietsen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een gezinsvakantie met kids? Raadpleeg ons e-magazine ‘Met Kids bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een culinaire vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Culinair Genieten bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een lange vakantie of een workation? Raadpleeg ons e-magazine ‘Lange Verblijven bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een actieve vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Actieve Vakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een golfvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Golfvakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een huisdiervriendelijke vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Honden Welkom bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Trouwen in het buitenland of een honeymoon bij landgenoten? Raadpleeg ons e-magazine ‘Trouwen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een adults only vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Adults Only bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Koen & Ylvi (Casa René): Goede Hoop voor Lissabon

De Corona crisis heeft intussen de hele wereld in zijn greep en de gevolgen zijn voor velen niet te overzien. In een reeks artikels brengen we op regelmatige basis verslagjes vanuit de buik van de Corona epidemie: rechtstreeks uit de mond van Belgische en Nederlandse eigenaars van accommodaties in het buitenland, die angstvallig de situatie het hoofd bieden, gezond trachten te blijven en hun inkomstenstroom in gevaar zien komen. We vervolgen de reeks met een getuigenis van Koen & Ylvi van Casa René (Portugal). Zij hebben goede hoop voor het toerisme in Lissabon:

"Vooral goed nieuws uit Portugal. Dankzij een snel ingrijpen van de overheid is het land grotendeels van corona gespaard gebleven. Er zijn hier zoals overal drastische maatregelen genomen; zo worden we gevraagd om thuis te blijven en enkel essentiële verplaatsingen te doen. De voedingswinkels zijn nog steeds open, maar met een gelimiteerd aantal personen. De stranden en de toeristische attracties zijn gesloten, maar de eerste versoepelingen werden net dit weekend aangekondigd. Tot nader order zijn er net iets meer dan 1.000 overlijdens gemeld en ook hier is een daling te zien in de grafieken. Volgens de stilaan beroemde universiteit van Seattle (IHME) zou de curve op 12 mei terug op 0 staan. We hebben dan ook goede moed voor het zomerseizoen; Portugal hoopt er alsnog een toeristische zomer van te kunnen maken. Vanaf half november wordt er wel gevreesd voor een heropleving, maar we hopen tegen dan op de kracht van de wetenschap.

Wij, dat zijn Ylvi & Koen van Casa René. Sinds 2018 wonen we samen met onze kinderen Kasper en Yuna in Cacilhas aan de rivier de Taag, op een kwartiertje van de kilometers lange zandstranden van Costa Da Caparica en recht tegenover het toeristisch hart van Lissabon. In de normaal eeuwig bruisende miljoenenstad is het nu onwerkelijk rustig en dat geeft fantastische beelden. Ook het verkeersvrije straatje waaraan ons huis is gelegen, viel helemaal stil. Maar ondertussen hebben de meeste restaurantjes (die voorlopig nog gesloten moeten blijven) zichzelf gereorganiseerd, zodat de heerlijk gegrilde vis en schaaldieren gewoon kunnen worden afgehaald.

Ondertussen is beslist dat de kinderen hier niet meer terug naar school gaan. Kasper (9) en Yuna (7) volgen thuis les en het is bijzonder hoe anders dat hier wordt georganiseerd. Omdat veel Portugese kinderen onvoldoende toegang hebben tot internet, krijgen ze les via de televisie (want elke Portugees heeft wél een televisie in huis, dat is heilig!) Er is een vast weekprogramma waarbij er telkens 2 leerjaren tegelijkertijd de les volgen en op het einde volgt er huiswerk. Deze lessen worden aangevuld met taken van hun juffen.

In het weekend van 25 april was er de belangrijke Portugese feestdag; de herdenking van de Anjerrevolutie in 1974 die ervoor zorgde dat Portugal geen dictatuur meer was, maar een democratie werd. Normaal gaat dit gepaard met allerlei feestelijkheden zoals concerten en vuurwerk, maar dit jaar was dit uiteraard niet mogelijk. Je merkt wel dat deze feestdag nog steeds grote emoties teweeg brengt, zeker omdat het nog maar 46 jaar geleden is en veel mensen het dictatoriale regime nog hebben meegemaakt. Het was nu een ander feest, maar er werd zeker herdacht. Op deze dag wordt door de Portugezen vooral hun vrijheid gevierd, maar dit jaar kwam de solidariteit meer naar voren. Rode anjers kleurden de huizen en om 15u kwam iedereen op zijn balkon of terras om het lied ‘Grândola, Vila Morena’ te zingen. Dit lied is symbool voor de Anjerrevolutie want in de vroege ochtend van 25 april 1974 klonk het lied op de zender van Rádio Renascença. Dit was het afgesproken signaal dat alle belangrijke posities waren ingenomen door revolutionairen en dat voor de soldaten het moment was aangebroken om de kazernes te verlaten.

Momenteel duurt de lock-down tot en met 3 mei, vanaf maandag 4 mei treden de eerste versoepelingen in werking: de kappers, boekenwinkels, kledingwinkels en winkels met maximum 200 m² mogen weer open gaan onder voorwaarden. Als alles goed verloopt, mogen dan op 18 mei de winkels tot 400 m², cafés, restaurants, musea en monumenten terug openen. De laatste fase gaat in op 1 juni en dan zijn de shopping centra, theaters en cinema’s aan de beurt. Het Portugese voetbalseizoen trapt op het einde van de maand ook terug af. Ook voor ons is de exit-strategie vanzelfsprekend goed nieuws; we zijn niet gesloten en mogen dus in principe gewoon gasten ontvangen. We hopen dat de reisbeperkingen vanaf juni worden opgeheven en staan te popelen om jullie hier opnieuw te verwelkomen. Casa René is gelukkig een kleinschalig project met afzonderlijke en ingerichte appartementen, zodat we een veilige omgeving kunnen garanderen. Iedereen heeft bovendien een privé-terras met toegang tot de ruime tuin met zwembad. Ook wij garanderen de ‘corona annuleringsgarantie’ waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus niet verloren gaan, en de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd.

We wensen iedereen van harte een goede gezondheid toe en we hopen dat we elkaar deze zomer kunnen ontmoeten onder een stralende Portugese zon."

Corona Virus
 
Momenteel slaat het Corona virus wereldwijd hard om zich heen. Alle actuele officiële informatie is terug te vinden op de website www.info-coronavirus.be.
 
De huidige quarantaine en lockdown maatregelen hebben als doel de pandemie in te dijken. Als iedereen zich aan de opgelegde regels houdt, zal de situatie zich binnen een realistische termijn normaliseren. Kleinschalige B&B's en vakantiewoningen zijn vanaf dat moment opnieuw een verstandige reisbestemming - ver weg van grote all-in resorts en veelal rustig gelegen, buiten de drukke toeristische zones. Bovendien steun je er de eigenaars mee die op dit eigenste moment veel inkomsten mislopen.
 
De meeste accommodaties hanteren bovendien een Corona Annuleringsgarantie, waarbij reeds betaalde voorschotten of saldobedragen niet verloren gaan in geval van negatief reisadvies t.g.v. het Corona virus, en waarbij de reisdatum kosteloos kan worden gewijzigd (als je uiteraard binnen dezelfde boekingsklasse blijft). Dit is echter een mes dat aan twee kanten snijdt: omdat veel boekingen in de paasvakantie zullen worden omgeboekt naar het zomerseizoen en najaar, dreigen de beschikbaarheden in die periodes snel vol te lopen. We raden dus aan om - geruggensteund door de Corona garantie - de boekingen voor deze zomer en dit najaar niet te lang uit te stellen.

 Informeer of boek bij CASA RENÉ

    Neem contact op met deze aanbieder voor tarieven en beschikbaarheid.

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!