INFO AANVRAAG

  Uw naam (*)

  Uw email (*)

  Uw GSM-nummer (optioneel)

  Bij Landgenoten Club Lidnummer

  Onderwerp (*)

  Uw bericht (*)

  ANTI-SPAM Hoeveel is drie plus vijf? (antwoord in cijfers)


  (*) Verplicht veld

  X
  RESERVATIE AANVRAAG

   Naam (*)

   Email (*)

   GSM-nummer (optioneel)

   Bij Landgenoten Club Lidnummer(optioneel)>

   Aankomstdatum | Vertrekdatum

   Aantal personen (*)

   Opmerkingen

   ANTI-SPAM Hoeveel is drie plus vijf? (antwoord in cijfers)


   X
   BIJ LANDGENOTEN
   Form is not available. Please visit our contact page.
   X

   TIP

   Het Bij Landgenoten Magazine 2022 is er – 84 pagina’s vakantietips bij land- en taalgenoten – Vraag je Exemplaar aan
   NIEUW: MET LANDGENOTEN – Nederlandstalig Begeleide Kleinschalige Rondreizen, Overal ter Wereld – Bezoek de Website

   Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

   La Palma: de Vulkaan Straft én Ontziet – STEUNACTIE

   De uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan op La Palma is reeds een hele tijd in het nieuws, en daarbij was het nagelbijtend afwachten hoe de twee toeristische accommodaties van land- en taalgenoten op het eiland de natuurkrachten zouden overleven. Jammer genoeg ligt Finca Paraiso intussen bedolven onder een 15 meter dikke laag lava en zijn Karel & Marja alles kwijt. Voor Casa Shanti – dat in het noorden is gelegen – is alles onder controle, ook al zijn eigenaars Marianne & Andreas heel zwaar onder de indruk. We spraken met de eigenaars van beide accommodaties.

   Wanneer we Karel & Marja (Finca Paraiso) contacteren, is het drama – amper 4 dagen na datum – uiteraard nog steeds niet verwerkt. Nog niet heel lang geleden waren Karel & Marja eigenaar van Manoir Bonpassage in de Bourgogne (intussen overgenomen door Ruud & Annemiek), maar op La Palma leken ze écht thuisgekomen. Finca Paraiso (bestaande uit twee luxueuze vakantiewoningen en een woonhuis) was gelegen in een prachtige tuin, deels aangelegd en deels wild gelaten, op een terrein van 6.000 m². Karel & Marja waren op het moment van de uitbarsting in Nederland voor een bruiloft in de familie. Ze zijn zo snel als het kon teruggekeerd in de hoop dat het mee zou vallen. Al snel werd duidelijk dat de lavastroom hun huis en appartementen niet voorbij was gegaan. Ze hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen dat een enorme berg brandende lava alles heeft weggeveegd. Ze kunnen gelukkig tijdelijk terecht in een appartement van vrienden op La Palma. Een koffertje met spullen is het enige wat ze nu nog hebben. Verder zijn ze alles kwijt. Niet alleen hun huis met alle dierbare herinneringen, maar ook hun inkomen uit de vakantie appartementen en hun plannen voor de toekomst. 

   Hoe het nu verder moet, is bang en onzeker afwachten: “We zijn uiteraard verzekerd, maar natuurrampen vallen daar niet onder. Dit wordt overgenomen door een consortium van de overheid. Daar zullen we zeker geld van ontvangen, maar we weten nog niet precies hoeveel. De grond is sowieso nooit verzekerd in Spanje helaas. Vandaag werden we verrast door het feit dat een aantal vrienden en familieleden een steunactie zijn begonnen, zo lief, we hebben er gewoon geen woorden voor.”

   Uiteraard willen we deze steunactie onder de aandacht brengen. Via deze link kunnen jullie Karel & Marja steunen. Bovenstaande foto toont Finca Paraiso vlak voordat de alles verwoestende lava hun huis voor eeuwig opslorpte.

   Daarnaast contacteerden we ook Marianne & Andreas van Casa Shanti La Palma. Zij hadden meer geluk, maar blijven heel nederig én hoopvol onder de gebeurtenissen: “Wij zijn ongedeerd en ons huisje staat er nog. Uiteraard zijn we wel erg onder de indruk. Moeder aarde toont zich momenteel in haar puurste vorm, eigenwijs en bijzonder krachtig, genadeloos en verwoestend. Een dikke 3 maanden geleden zijn we in La Palma aangekomen en we hebben dag en nacht gewerkt om op 1 september onze grote droom te realiseren en Casa Shanti La Palma te openen. Meteen hadden we al flink wat reserveringen en zelfs een aantal zeer positieve reviews, fier dat we goed vertrokken waren dus …

   Zondag in de voormiddag waren we nog in Argual op de wekelijkse markt, onbezorgd en nietsvermoedend. Er waren wel enkele aardschokken geweest maar daar hadden wijzelf niets van gevoeld en wie had er kunnen denken dat die de voorbode waren van zo’n grote natuurramp?  ‘s Namiddags werden plots 5.000 mensen geëvacueerd, waaronder ook vrienden en kennissen. De lavastroom is akelig dicht bij hun huis en tot op heden zitten zij in grote onzekerheid angstig af te wachten hoe het gaat aflopen … anderen hebben gezien hoe de metershoge lavamuur hun prachtig huis, hun grote droom op een paar seconden tijd opslokte. Wij wonen in vogelvlucht op ongeveer 25km van de spuwende vulkaan en wij horen het gebulder tot hier. Ook ligt er hier een laag zwarte as en de lucht is prikkelend voor longen en ogen. Wij zijn behoorlijk aangedaan van het beeld en het geluid dat we vermoedelijk nooit meer zullen vergeten. Maar uiteraard ook van de ontreddering, de chaos, angst en verdriet van de mensen hier. Wij zijn dankbaar dat we verliefd geworden zijn op het dorpje Puntagorda dat in het noordwesten ligt en waar we dus nu veilig zitten.  We doen ons best om onze hulp aan te bieden waar we kunnen.

   Casa Shanti La Palma is naast een vakantiewoning ook een huis voor bewustzijn, persoonlijke groei, creativiteit en innerlijke vrede. Hier worden herbronningsweken georganiseerd. Wij zijn er zeker van dat dit gebeuren onze therapeutische begeleiding nog rijker en intenser gaat maken. La Palma is erdoor veranderd en wij ook.  We kijken uit naar de dag dat alles hier weer zijn normale gangetje zal gaan en alle mensen weer een dak boven het hoofd zullen hebben. Mensen zullen hier een stuk bewuster in het leven staan. Ze zullen zich herinneren hoe liefdevol ze geholpen werden en hoeveel solidariteit er was. Wij hopen dat, na de covid-toestanden en daarbovenop ook nog deze ramp, het toerisme weer zal opleven en dat zo de bevolking er weer bovenop geholpen wordt. La Palma is en blijft ‘la isla bonita’. Met haar unieke verscheidenheid aan natuur, haar eeuwige lente en haar hartelijke bevolking.”

   Ook Marianne & Andreas roepen op tot donaties aan de slachtoffers en leven mee met wat Karel & Marja is overkomen. Voor alle slachtoffers van de natuurramp, is volgend globaal rekeningnummer geopend: Cabildo Insular de La Palma, IBAN: ES47 2100 9169 0122 0017 9456, BIC/SWIFT: CAIXESBBXX, Mededeling: Donación Volcán.

   Hieronder een foto die Marianne & Andreas vrijdag maakten vanop een hoogte van 2.426m op “Roque de los Muchachos” met zicht op de aswolk van de vulkaan.