Mas Xipres (Spanje, Catalonië) opent het nieuwe jaar met een culinaire tip. Calçots zijn lente-uien die op een open vuur klaargemaakt worden. Het is een hele gezonde delicatesse die in de buitenlucht in groep wordt bereid en gegeten. Dit feestelijke gebeuren luidt het vroege begin van de lente in.
De calçots worden door een romesco saus gehaald. Deze heerlijke saus wordt gemaakt van tomaten, paprika, knoflook, wijnazijn en amandelen. Na het verwijderen van de geblakerde buitenste bladeren laat je het witte gedeelte uit het binnenste, dat in zijn eigen vocht is gegaard, met je hoofd achterover als een haring naar binnen glijden.
Bij deze calçots mogen de botifarres (Catalaanse worstjes) van de BBQ niet ontbreken. Evenmin als de pa amb tomaquets (brood met tomaat). De wijn wordt gedronken uit een traditionele porró wijnkaraf. Dit vergt wel enige oefening!
Combineer de calçotada met een bezoek aan Barcelona of Sitges. Verblijf in de Penedès, de wijnstreek van Barcelona, op de voormalige, oude wijnboerderij Mas Xipres. Vanaf 89 euro voor 2 personen, inclusief ontbijt, wifi en gebruik van fietsen.
Voor informatie of reserveringen, contacteer je info@masxipres.com. Hetty en Henny kunnen ook een compleet arrangement maken voor groepen.
Meer info op de website van Mas Xipres.