The Long Barn is gelegen in Mathry, Zuid-West-Wales, nog een ongerept stukje natuur in de wereld met het jaar rond een aangenaam klimaat en gemakkelijk bereikbaar met de wagen. Op 750 km van Antwerpen kan je genieten van de rust en gezelligheid die de Welse sfeer te bieden heeft.
Wandelaars genieten het jaar rond van de meer dan 1.000 miles aan wandelpaden. Vogelspotters fotograferen ontelbare aanwezige en overtrekkende vogels. Watersporters kunnen surfen, kitesurfen, coastering, kajakken,… Bergbeklimmers kunnen zich uitleven op de steile kliffen. Rustzoekende bezoekers geven zich over in de super gezellige pubs en genieten van de heerlijkste en eerlijkste maaltijden.
Wat zoek je? Kliffen, bergen, bossen, zandstranden, gezonde lucht, … Dit kunnen Jan & Anneke je allemaal garanderen. Allemaal op een zeer korte afstand van The Long Barn. Ze ontvangen je graag in één van de 3 cottages die ze ter beschikking hebben voor respectievelijk 4, 5 en 6 personen. Je bedje is opgemaakt en handdoeken liggen klaar.
De kennis van de streek delen ze graag en ze zorgen zodoende voor een onvergetelijke tijd. Vele bezoekers kunnen dit beamen. Hou er wel rekening mee dat een ervaring in The Long Barn leidt tot snel terugkomen en verder bezoeken van de streek.
In de reisgids 'Tussen Reis en Roots' van Erik Brusten lezen we het volgende over The Long Barn:
"Op onze tours door bestemmingen in het kader van dit 'Tussen Reis en Roots'-project zijn we vooral gebiologeerd geraakt door vaak onvermoede toeristisch en artistiek interessante locaties met een verhaal en met banden met dit Belgenland. En daarin past een verhaal als logeren bij Belgen evenzeer, zeker als blijkt dat Jan en Anneke Heyninck uit Duffel de enige landgenoten in heel Wales zijn die ook accommodatie aanbieden voor vakantiegangers. We hebben met andere woorden heel graag kennisgemaakt met The Long Barn in Mathry.
Hun verhaal blijkt zich tot zes jaar geleden te hebben afgespeeld in Duffel. ‘Wij hebben daar jarenlang een gespecialiseerde bloemen- en plantenzaak gehad, ‘t Gieterke. Maar ik was ooit in een ver verleden in Frankrijk bevriend geraakt met iemand uit Wales en we zijn jarenlang contact blijven houden: veel van onze vakanties brachten we door in Wales. Tot ik op bepaald moment tegen Anneke zei: Als we nu eens hier een eigen stek zouden kopen, voor als we op pensioen zijn?’, vertelt Jan.
Het idee kreeg plots heel concreet vorm toen ze via een lokale makelaar en hun Welshe vriend vielen op de Long Barn, een oude leegstaande hoeve met een drietal cottages. ‘We hebben in september 2016 een bod gedaan en twee uur later was het van ons. Tja, dan gaat alles snel natuurlijk. We hebben onze kinderen op de hoogte gebracht, hebben onze zaak verkocht en enkele maanden later zijn we verhuisd. En we hebben nog geen spijt gehad van die beslissing, hè?’
Hoezeer ze dit stukje Wales omschrijven als Bokrijk, het koppel vijftigers spreekt met klem tegen als zou het hier steevast koud en regenachtig zijn. Jan: ‘Van nachtvorst hebben we hier geen last. Maar belangrijk: de gevoelstemperatuur ligt hier een pak hoger dan in België. We zijn hier met Kerstmis al gaan zwemmen in zee en hebben hier al jaren gehad dat we op 15 januari! in T-shirt buiten zaten te eten. En kijk die zonsondergang, da’s toch gewoon prachtig?’ Vanuit hun veranda kijken ze inderdaad uit over graanvelden en bossen terwijl de avondgloed de schaarse wolken en hemel kleurt in alle tinten oranje.
‘Je moet zeker eens gaan wandelen in de buurt. Door de velden kan je naar Abercastle en de grootste menhir van de omgeving. Je keert in een lus terug door het bos en de tuin van onze buurman naar de cottages.’ We trekken dus onze wandelschoenen aan, voelen ons aanvankelijk wat onwennig om door het maïs en graan te waden, maar dit is Groot-Brittannië: door velden en bossen lopen gegarandeerd wandelpaden, en met Jans uitleg in het achterhoofd ontdekken we inderdaad het dorpje, de menhir die uitkijkt over een eens te meer prachtige baai en massa’s veldbloemen. ‘We zijn zelf wandelaars en ontdekken ook graag tuinen, dan zitten we in Wales wel goed. In de maanden mei en juni kan je hier trouwens eilandjes aandoen waar papegaaienduikers nesten. Ik kan je verzekeren: die guitige vogels komen vlakbij. Maar je vindt hier ook zeehonden, prachtige baaien, maar evenzeer eeuwenoude monumenten. Het is een beetje jammer dat men niet meer uitpakt met het erfgoed dat hier te ontdekken valt. Je zal zien: aan de steencirkel van Gors Fawr zullen jullie helemaal alleen zijn.’ Zijn voorspelling klopte als een bus…
En wie krijgen ze dan als gasten over de vloer? ‘We hebben hier drie cottages in een self-catering formule, in onze tuin staat een barbecue die gasten kunnen gebruiken en we kunnen tal van tips voor uitstappen geven. We hadden aanvankelijk gedacht dat we wel wat landgenoten zouden kunnen ontvangen, maar dat is de afgelopen jaren slechts een minderheid gebleken. Covid en Brexit hebben ons op dat vlak zeker niet geholpen. Maar we hebben in 2021 toch een boerenjaar gehad: de cottages zaten constant vol met Engelsen en mensen uit Wales zelf, dat was wel verrassend. Maar dan krijg je soms ’s avonds telefoon: we zijn op weg naar jullie, maar zelfs met gps vinden we de cottage niet. Tja, dan kan je het beginnen uitleggen…,’ klinkt het met een brede lach.
Onze GPS en Google Maps wist The Long Barn wel perfect te lokaliseren. Maar toegegeven, het off-road traject leidt je schijnbaar naar het eind van de wereld. Maar daar wachten een hartelijk welkom, rust en stilte. Een ideale plek kortom om te onthaasten en de hectic en dagelijkse sleur even te vergeten!
En voor wie toch wil connecteren: er is wifi, hoor."
Vragen of meer inlichtingen gewenst? Bekijk de website van The Long Barn Mathry of stuur even een mailtje.