INFO AANVRAAG

Uw naam (*)

Uw email (*)

Onderwerp (*)

Uw bericht (*)

Ik ga akkoord met de privacyverklaring:
JA ! (*)


(*) Verplicht veld

X
RESERVATIE AANVRAAG

Naam (*)

Email (*)

Aankomstdatum

Vertrekdatum

Aantal personen (*)

Opmerkingen


(*) Verplicht veld

X
BIJ LANDGENOTEN
Form is not available. Please visit our contact page.
X
Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Met de Auto op Reis? Hou Hier Rekening Mee…

Ga je deze zomer met de auto op reis door Europa? Hou dan rekening met maximumsnelheden, boetes en de vereiste milieuvignetten. We stelden een check-list op voor enkele landen.

Duitsland

In Duitsland geldt er binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/u en buiten de bebouwde kom van 100 km/u. Op de autosnelwegen is er geen maximumsnelheid, maar wordt de snelheid wel op veel plaatsen beperkt.

Een overschrijding van de maximumsnelheid op de autosnelweg met b.v. 26 km/u op de autosnelweg kost je € 80. Het gebruik van de GSM achter het stuur levert een boete op van € 100 en rijden zonder gordel van € 60. Het gebruik van een anti-radar systeem kost € 75 en het negeren van een inhaalverbod liefst € 250.

Duitsland telt in ca. 80 steden een ‘Umweltzone’. Om die zone in te mogen, heeft je auto een groene of gele milieusticker nodig. Het begin van zo’n zone wordt aangeduid met een bord waarop de toegestane stickers staan. In de praktijk is dat bijna altijd enkel de groene. En in Hamburg en een aantal andere grote steden worden (oude) diesels gebannen. Een milieuvignet kun je online aankopen.

Frankrijk

In Frankrijk geldt er binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/u en buiten de bebouwde kom van 80 km/u. Op de autosnelwegen bedraagt de maximumsnelheid 130 km/u, behalve bij regen (110 km/u).

Een overschrijding van de maximumsnelheid op de autosnelweg met b.v. 26 km/u op de autosnelweg kost je € 135. Dezelfde boete geldt voor wie geen gevarendriehoek of veiligheidshesjes in zijn wagen heeft zitten, of voor wie zonder gordel rijdt of een inhaalverbod negeert. Hou er rekening mee dat de boete voor het gebruik van anti-radar systemen kan oplopen tot € 1.500.

In Frankrijk zijn er ZCR’s (Zone à Circulation Restreinte), in de binnensteden van bijvoorbeeld Parijs, Lille en Lyon. Voor deze steden heb je dus een milieuvignet nodig. Het Crit’Air milieuvignet maakt onderscheid tussen zes verschillende categorieën, elk met een eigen kleur. Tot welke categorie een voertuig behoort, hangt o.a. af van het jaartal waarin het voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm. Niet alle categorieën mogen nog in het centrum rijden. Met verkeersborden wordt aangeven of een bepaalde categorie wordt uitgesloten. Voor Parijs is de regeling anders op weekdagen en weekends.

Italië

In Italië geldt er binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/u en buiten de bebouwde kom van 90 km/u. Op de autosnelwegen bedraagt de maximumsnelheid 130 km/u of 150 km/u (min. 2×3 rijstroken). Bij snelheden boven de 135 km/u is men echter niet volledig verzekerd.

Een overschrijding van de maximumsnelheid op de autosnelweg met b.v. 26 km/u op de autosnelweg kost je € 169. Het gebruik van de GSM achter het stuur levert een boete op van € 160 en rijden zonder gordel van € 80. Riskeer het zeker niet om over de pechstrook te rijden, want de boetes lopen hiervoor op tot boven de € 400.

In Italië hebben vele steden een ‘zona a traffico limitato’. Die worden aangegeven met een bord. Als bezoeker mag je zo’n zone niet inrijden (enkel lokale inwoners mogen dat), en de controle daarop gebeurt door camera’s met nummerplaatherkenning. Verblijf je in zo’n zone, dan kun je via je accommodatie een tijdelijke vergunning aanvragen. Daarnaast hanteren sommige Italiaanse steden ook specifieke milieumaatregelen. In Bologna moet je b.v. een milieuticket kopen.

Spanje

In Spanje geldt er binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/u en buiten de bebouwde kom van 90 km/u. Op de autosnelwegen bedraagt de maximumsnelheid 120 km/u.

Een overschrijding van de maximumsnelheid op de autosnelweg met b.v. 26 km/u op de autosnelweg kost je € 100. Het gebruik van de GSM achter het stuur en rijden zonder gordel leveren een boete op van € 200. Dezelfde boete is van toepassen bij het rijden zonder veiligheidshesje of voor het bedienen van navigatie-apparatuur tijdens het rijden.

Spanje heeft milieuzones in Madrid en Barcelona, maar alleen in de hoofdstad geldt er een permanente verplichting. In Madrid mogen bezoekers de zone wel inrijden als ze een milieuvignet hebben, maar ze moeten parkeren in een openbare parking.

Oostenrijk

In Duitsland geldt er binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 50 km/u en buiten de bebouwde kom van 100 km/u. Op de autosnelwegen bedraagt de maximumsnelheid 130 km/u.

Een overschrijding van de maximumsnelheid op de autosnelweg met b.v. 26 km/u op de autosnelweg kost je € 50. Het gebruik van de GSM achter het stuur levert een boete op van € 50 en rijden zonder gordel van € 35. Het gebruik van een anti-radar systeem kan een boete tot maar liefst € 6.000 opleveren.

Vergeet ook het vignet niet aan te kopen voor Oostenrijk. Dit kan vooraf of aan de benzinestations aan de grens.

Meer info

Bovenstaande info is een stand van zaken begin juli 2019. Uiteraard verandert de situatie erg snel. Voor maximumsnelheden vind je hier alle info terug. Wens je meer zicht op de boetetarieven, dan kun je hier terecht. En alle info over milieuvignetten is dan weer hier te vinden.

Let er zeker ook op dat je autoverzekering in orde is. Check de vervaldatum dan ook vóór vertrek. En vanzelfsprekend is ook een reisverzekering een absolute must.

TIP !
Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!


PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL05NSXNTYUJEYktzP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
NIEUW: BIJ LANDGENOTEN TV
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte, win verblijven bij landgenoten, ...
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.
Na inschrijving ontvang je een e-mail met een link om je mailadres te bevestigen.
Ontdek onze Uitgaves
e-Magazine Wandelen
e-Magazine Fietsen
Magazine 2019