BESTEL NU HET GRATIS BIJ LANDGENOTEN MAGAZINE!

Achter de Schermen

Achter de Schermen: Pieter Godaert – AllRideAfrika & OntdekOeganda

Begin 2022 hadden we een gesprek met Pieter Godaert, de bezieler van OntdekOeganda en AllRideAfrika.

Pieter, hoe is het verhaal van ‘OntdekOeganda’ en ‘AllRideAfrika’ ontstaan?

In 2018 ging ik voor 6 maand op stage naar Oeganda. Buiten mijn stage-uren leerde ik het land vanop de fiets kennen. Ik deed mee aan wedstrijden en fietsevents, en ontdekte Oeganda op eigen houtje. Niets leukers dan met enkele lokale vrienden door de groene jungle fietsen om nieuwe paden te ontdekken. Ik werd verliefd op het land en had mijn eerste programma al klaar op de terugvlucht naar België. Vanuit AllrideAfrika, dat zou focussen op fietsvakanties in Oeganda (en Rwanda), ontstond OntdekOeganda, waarmee we ons richten op avontuurlijke en actieve rondreizen.

Intussen werken we met 8 verschillende gidsen. Zo’n vijf fietsgidsen en drie algemene gidsen. Ik woon een groot deel van het jaar in Kampala, waar ik iedereen persoonlijk ontvang die met ons op avontuur wil en die Oeganda (en vanaf 2023 Rwanda) wil verkennen op een lokale manier.

Waarom mag iemand met reisplannen naar Afrika zeker Oeganda niet links laten liggen?

De ‘Parel van Afrika’, zoals Oeganda steevast wordt genoemd, heeft een enorme diversiteit. Van kratermeren over berggebieden en safariparken met de Big 5 en de Nijl tot echt junglegebied met verschillende primaten waaronder gorilla’s en chimpansees. De groen-rode combo van natuur en aardewegen is ongelooflijk. Oeganda beleef je erg intens. Niet alleen door de verschillende landschappen maar ook door de bevolking. Enorm warm, enorm gastvrij en enorm veel ‘couleur locale’. De mensen spreken bijna allemaal Engels en hierdoor sta je dichter bij het volk.

Waarom loont het volgens jou extra de moeite om deze ‘Parel van Afrika’ per fiets te verkennen?

Er is geen betere manier om een land te verkennen dan op een actieve manier. Met de fiets leggen we genoeg afstand af om gebieden te bereiken waar andere toeristen (en zelfs fietsorganisaties) niet komen. Ver weg van alles – meer lokaal kan het niet. Ik heb van mijn fietspassie mijn beroep kunnen maken – ik ben afkomstig van Herzele aan de voet van de Vlaamse Ardennen – en ben enorm dankbaar dat ik mijn liefde voor Afrika en voor de fiets kan delen met onze klanten.

Wat maakt jou tot de ideale organisator voor een (fiets)reis naar Oeganda?

Wij focussen op charme en kleinschaligheid: groepen van 7 à 20 personen en geen massatoerisme. We fietsen niet van A naar B in lijnetappes, maar kiezen prachtige lodges van waaruit we lussen rijden. Zo kunnen we flexibel inspelen op de aard van de groepen, kunnen we alle fietsniveaus aan, en ervaren we de mooiste paden vol singletracks en avontuur. Oeganda is niet te technisch maar kent een hele leuke flow van fietsbare beklimmingen en afdalingen – het is als een speeltuin. We rijden niet met een konvooi van fietsers en volgwagens maar gaan lokaal, waar auto’s zelfs niet kunnen passeren. Onze reizen overstijgen bovendien het pure fietsgegeven. We combineren dit altijd met safari’s – ook mountainbikesafari’s – en lokale activiteiten: lunchen bij een familie thuis, vanilla-en thee plantages bezoeken en unieke wandelingen maken rondom kratermeren. Het is het totaalpakket dat telt.

Al onze reizen zijn door onszelf ontwikkeld. Vijf jaar scouten resulteerde op die manier in private routes, wandelingen en activiteiten die concullega’s niet kunnen aanbieden. Wij kunnen hard inzetten op onze flexibiliteit en proberen een enorme betrokkenheid aan onze klanten voor te schotelen. Dit resulteert ook in reizen op maat – helemaal naar de wensen van de klant. Onze passie is reizen op een actieve manier. Actief naar ieders kunnen en capaciteiten. Afrika is zoveel meer dan een rondreis in de auto. Wij halen je uit de auto en laten je het land op een andere manier ontdekken. Vele organisaties bieden rondreizen aan binnen eenzelfde toeristische circuit. Wij gaan daar juist weg van. Daarnaast zetten we ook sterk in op lokale impact. We vliegen geen vrijwilligers in, maar hebben juist veel lokale gidsen tijdens onze reizen. Fietsvrienden van tijdens mijn stage in 2018 zijn de fietsgidsen van vandaag. Een fietsreis van 14 personen kent vaak tot 4 lokale gidsen, ideaal om tijdens de ritten eens op te splitsen – of eens een dag niet te fietsen. Zo spelen we nog meer op de noden van onze klanten in. Wij groeien als organisatie, en onze partners en gidsen groeien met ons mee. Op die manier wordt de lokale bevolking er beter van. Pure win-win dus voor alle betrokkenen!

Meer info op de website van OntdekOeganda en AllRideAfrika. Hier kun je ook de reisprogramma’s en brochures bekijken.


 
 Informeer of boek bij ONTDEKOEGANDA & ALLRIDEAFRIKA

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!