TIP

Het Bij Landgenoten Magazine 2024 telt 80 pagina’s vol topadresjes bij land- en taalgenoten. Vraag het aan VIA DEZE LINK.
Word lid van de Bij Landgenoten Club en krijg korting bij ruim 100 accommodaties. Inclusief gratis magazine! WORD LID.
Op zoek naar een wandelvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Wandelen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een fietsvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Fietsen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een gezinsvakantie met kids? Raadpleeg ons e-magazine ‘Met Kids bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een culinaire vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Culinair Genieten bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een lange vakantie of een workation? Raadpleeg ons e-magazine ‘Lange Verblijven bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een actieve vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Actieve Vakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een golfvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Golfvakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een huisdiervriendelijke vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Honden Welkom bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Trouwen in het buitenland of een honeymoon bij landgenoten? Raadpleeg ons e-magazine ‘Trouwen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een adults only vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Adults Only bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.


Perscentrum

Duurzaam vliegen, is dat mogelijk?

In ons dagelijkse leven zijn we waarschijnlijk in meer of mindere mate bezig met verduurzamen. De neiging is er om de touwtjes wat te laten vieren, wanneer het tijd is om op vakantie te gaan. De vakantie zelf, maar ook de reis ernaartoe is niet altijd even milieuvriendelijk en dat geldt vooral voor vliegreizen. Hoe kun je een trip door de wolken nu zo duurzaam mogelijk maken?

Liever helemaal niet vliegen

De vraag naar zogenaamd duurzame vluchten wordt steeds groter. Er zijn namelijk meer en meer mensen die vliegen, terwijl er tegelijkertijd steeds meer aandacht wordt besteed aan de schadelijke effecten. Met een vliegtuig je bestemming bereiken, schept misschien een illusie dat je CO2-voetafdruk niet al te veel toeneemt. Je deelt het voertuig namelijk met zoveel andere mensen en, net zoals met het openbaar vervoer het geval is, is dat juist voordeliger voor het milieu, toch? Bovendien vlieg je misschien maar een keer per jaar. Toch blijkt uit onderzoek dat in een huishouden een vliegtuigvlucht toch al snel op de zesde plaats op de top-tien-lijst ‘activiteiten met grootste CO2-voetafdruk’ staat. Sterker nog: een paar verre vluchten schuiven jouw nummer zes binnen no-time naar nummer één! Het komt misschien niet als een verrassing, maar het beste is om helemaal niet te vliegen. Wil je toch graag vliegen? Neem dan de volgende tips ter harte om duurzamer te vliegen.

Zo maak je vluchten duurzamer

De eerste, meest voor de hand liggende tip is om zoveel mogelijk in een rechte lijn op je doel af te vliegen. Neem dus niet drie vliegtuigen, wanneer één ook voldoende is. Hoewel een reis met tussenstops vaak goedkoper is, is die zeker niet duurzaam. Bovendien bespaar je jezelf een hoop gedoe en tijd als je een tussenstopje minder maakt. Trouwens, door een doorlopende reisverzekering af te sluiten, kun je, mits je vaak op vakantie gaat, behoorlijk wat geld besparen. Dit geld kun je dan weer nuttig besteden door voor een ‘milieuvriendelijk’ ticket te gaan. Een soort compensatie. Ten tweede kun je kiezen voor een duurzame vliegmaatschappij. Zo zijn er maatschappijen die op bepaalde trajecten gebruikmaken van biobrandstoffen. Ook is het beter om met een zo groot mogelijk vliegtuig te vliegen dat vol is. Een half leeg, klein vliegtuigje verbruikt relatief meer brandstof. Je kunt er ten derde voor kiezen om te boeken bij een organisatie als FlyGRN. Niet alleen kun je via vergelijkingssites de goedkoopste vluchten vinden, maar deze specifieke site belooft bovendien een deel van jouw CO2-uitstoot te compenseren. Ten slotte kun je je eigen gemoedsrust sussen door op je bestemming iets goeds of duurzaams te doen. Bezoek bijvoorbeeld Thailand en neem deel aan het ‘Dive Against Trash’-programma.