TIP!

Laat je verrassen door de Dordogne dankzij het fiets- en/of wandelarrangement van Maison Chabrat. MEER INFO HIER


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

La Saveur du Sud: Top op Corsica!

La Saveur du Sud - Logeren bij Belgen op Corsica

La Saveur du Sud is een prachtig ruim gelijkvloers appartement op een 7 hectare privé domein in het zuiden van Corsica. Een top accommodatie die we graag even in de kijker zetten. Een boeiend verhaal over de eigenaars, de troeven van Corsica, de haven (Porto-Vecchio) waar het appartement is gelegen, de mooiste stranden, het gastronomisch aanbod en de to do’s in de directe omgeving, inclusief een nadere toelichting over het aanbod van La Saveur du Sud en de bereikbaarheid ervan.


Over de eigenaars

Toen Hans en Erna mekaar zo’n 15 jaar geleden leerden kennen, besloten ze allebei hun vaste job op te geven om een onderneming te beginnen. Het resultaat: een onzeker bestaan, veel stress, maar zoveel vrijheid om hun gezamenlijke dromen te realiseren. De ervaring die ze hiermee hebben opgedaan, is bijzonder nuttig geweest voor hun latere activiteiten in het buitenland.

Een (vakantie)woning in Frankrijk of elders aan de Middellandse Zee moest het sluitstuk worden van hun boeiend avontuur. Ze wilden iets van hun beiden, iets tastbaars, iets wat ze samen gebouwd hadden. Een plek om samen oud te worden.

Corsica hebben ze ontdekt op een moment dat ze eigenlijk de hoop al hadden opgegeven om hun paradijs te vinden.

Hans en Erna zijn echte watermensen. Zij houden van alles wat zich afspeelt op en in de buurt van water. Hans is (instructeur)-duiker en hij heeft ook zijn echtgenote de liefde voor de onderwaterwereld bijgebracht. Samen hebben ze hun internationaal vaarbewijs gehaald en sinds enkele jaren zijn ze de trotse bezitters van een plezierboot waarmee ze heerlijke tochtjes maken aan de Corsicaanse kust.

Corsica biedt alles waar ze naar op zoek waren: het is er bijna altijd mooi weer: elk seizoen heeft hier aparte charmes; de natuur is er prachtig: zon, zee, strand, bergen; je hebt er tal van activiteiten, gezellige stadjes met authentieke winkeltjes; de cultuur is een mix van Frans-Italiaans, maar vooral Corsicaans. De mensen zijn er vriendelijk, het eten zeer lekker. Buiten de toeristische seizoenen is Corsica ook een plek waar je volledig tot rust kunt komen.

‘Of we hier later gaan wonen? Wellicht wel, ooit. Momenteel hebben we het nog te druk met onze professionele activiteiten in België, maar we gaan wel steeds vaker en langer naar onze tweede thuis’.


Corsica: dichtbij en toch zo anders

Op enkele uurtjes van het vaak kille en natte België, kom je in een heel andere wereld. Vanaf de eerste stappen die je op het eiland Corsica zet, kan je met al je zintuigen de Smaak van het Zuiden ervaren.

Het eiland kan terugkijken op een lange geschiedenis, gaande van de pre-historie, over de Romeinen, de Genuezen, de Fransen, … . De invloeden van diverse culturen laten zich overal voelen.

Het ene moment waan je je aan de Côte d’Azur, dan weer heb je het gevoel in Italië te verblijven, je gaat van gezellige stadjes naar prachtige natuurgebieden. De keuken is gastronomisch, Frans-Italiaans, met typische zuiderse accenten en vooral veel eerlijke verse plaatselijke ingrediënten.

Ondanks het mediterrane klimaat, is Corsica heel groen, het meest groene eiland van de Middellandse Zee. Er groeien hier planten en kruiden die je nergens anders vindt. Bekend is de maquis, die bestaat uit uit doornige struiken met harde altijd groene bladeren. Het is daar waar de Franse verzetsstrijders zich verscholen tijdens WOII. Momenteel is het een ideale trekpleister voor wandelaars en fietsers.

De meeste toeristen komen hier in de zomer. De zomers zijn behoorlijk warm, maar er zijn overal plaatsen waar je verkoeling kunt zoeken: in het water (in de zee, maar ook in tal van meren, riviertjes, watervallen), onder de bomen op het strand of in de bergen. De tussenseizoen zijn aangenaam en de winters zijn zacht, al valt er in de bergen geregeld sneeuw en kun je er zelfs skieën.

Je kunt hier urenlang rondtrekken, zonder een mens te zien soms. Wilde koeien, varkens, schapen en geiten kom je gemakkelijker tegen.

Op dit eiland is er geen industrie. Voor veel zaken zijn de Corsicanen aangewezen op het vasteland. Er varen dan ook zeer geregeld veerboten vanuit het Zuiden van Frankrijk en vanuit Italië van en naar de verschillende havens op het eiland.

Porto-Vecchio is één van die havens.


Porto-Vecchio

Porto-Vecchio, gelegen in het Zuid-Oosten van het eiland, ook wel de ‘stad van het zout’ genoemd (al wordt er geen zout meer gewonnen), is na Ajaccio en Bastia de grootste stad op Corsica.

Het gebied rond Porto-Vecchio is al bewoond sinds de pre-historie. Verschillende volkeren volgden mekaar op.

De bovenstad, momenteel het bruisende centrum met talloze authentieke winkeltjes en restaurants, werd op een 70m hoge heuvel in 1539 door de Genuezen gesticht. Getuige hiervan is de oude stadsmuur die grotendeels bewaard is gebleven.

Het duurde echter tot na WOII vooraleer Porto-Vecchio zich zou ontwikkelen tot een van de belangrijkste toeristische badplaatsen van het eiland.

De haven is gelegen in de baai. Het is vooral een haven voor pleziervaart, al vind je er ook grotere schepen en veerboten. Rond de haven bevinden zich tal van bars, restaurants en souvenirwinkeltjes.


De mooiste stranden

In de omgeving van Porto-Vecchio bevinden zich de mooiste stranden van Corsica. Populair langs Noordelijke kant zijn Saint-Cyprien en Pinarello. Naar het Zuiden vind je ondermeer Palombaggio, Santa Julia en Rondinara.


De gastronomie

in quasi elk restaurant vind je een uitgebreid aanbod van de dagelijkse visvangst. Ook schaaldieren en zeevruchten worden ter plaatse gewonnen: langoustines, oesters, zee-egels, … allemaal van eigen bodem.

De nadruk ligt zelfs nog meer op de vleesbereidingen. Het vlees op Corsica is vers, smaakvol en veelvuldig aanwezig. Ook bekend zijn de charcuterieschotels.

Voor de zoetekauwen zijn er de  tortas (taarten met gedroogd fruit), de canistrellis (droge koeken), kastanjekoeken, pastizzu (met anijssmaak) of de fiadone (taart met Brocciu-kaas en citroen). Een ware lekkernij zijn de diverse confituren, bereid met plaatselijke vruchten: citroenen, sinaasappelen, mandarijnen, kastanjes. Het klimaat en de bijzondere planten op Corsica bieden alle nodige elementen voor een uitzonderlijk lekkere honing. Bij dit alles zouden we nog het overheerlijke ijs vergeten.


Wat is er te doen?

Voor de sportievelingen zijn er tal van activiteiten mogelijk: watersport (duiken, snorkelen, jetski, canyoning), maar ook wandelen, fietsen, paardrijden, tennis, golf, …

Uitstappen zijn mogelijk naar Bonifacio, Propriano, Bastia, Ajaccio, Calvi, Corte, Cap Corse, Aleria, Etang de Diane, …

Beschikken over eigen vervoer (eigen wagen of huurwagen) is een must.


Het domein

Domaine d’Arca is een afgesloten domein op maar 5 min. rijden van het stadscentrum en van de haven van Porto-Vecchio.  Na 10min. ben je op één van de prachtige stranden.  Dit alles op circa 20 min. van de luchthaven van Figari.

Het domein bestaat uit 9 nagelnieuwe laagbouwappartementsgebouwen in een prachtig aangelegde parktuin van maar liefst 7HA groot.

Het gebruik van het zwembad met infinity pool, tenniscourts, en petanquebanen zijn inbegrepen.

Ons 2-slaapkamerappartement ‘La Saveur du Sud’’ bevindt op het gelijkvloers. Het beschikt over een eigen afgesloten tuintje en een zuidgericht terras met tafel, stoelen, BBQ, lig- en loungezetels. De maximale capaciteit is 4 volwassenen (eventueel met baby), of een gezin met max 3 kinderen. Het appartement is gezellig ingericht voor alle seizoenen en beschikt over alle comfort. De drie individuele airco-zones zorgen voor uw optimaal comfort.

Er is een open Keuken, ruime eettafel, gezellige living  met TV, internet, dvd-speler, badkamer met bad/douche, toilet, aparte WC en  2 slaapkamers met kinderbedje.


Service

Onze ‘Hotelservice’ houdt in: onthaal, afgifte van sleutels, opgemaakte bedden, badhanddoeken, eindschoonmaak (tussendoor poetsen op aanvraag) en eindschoonmaak. Ontbijten kan uiteraard in het appartement (daar zijn alle voorzieningen) of op wandelafstand bij de plaatselijke bakker.  Of in de haven zijn er ook tal van gezellige zaken waar je voor een democratische prijs kunt genieten van een heerlijk ontbijt.


Vervoer

Wie met eigen wagen reist neemt de Route du  Soleil naar Toulon, Marseille of Nice (Frankrijk) om vandaar met de veerboot  rechtstreeks naar Porto-Vecchio, Bastia, Ile Rousse, Calvi of Ajaccio te varen (duur: tussen 6u en 14 u, afhankelijk van het traject en het type boot). Je kunt ook inschepen in Genua (Italië).

Vliegen doe je vanuit Charleroi of Lille en de vlucht duurt iets minder dan 2. Nadien ben je na 20 minuutjes rijden reeds op bestemming.   

Vanuit de luchthaven naar het domein kun je per taxi of met een eigen (huur)wagen die je rechtstreeks op de luchthaven kunt oppikken.

  • Een huurwagen is vooraf te bestellen in Porto-Vecchio of in Figari.
  • Fietsen of moto’s/scooters zijn te huur in de buur
  • Plezierbootjes (met of zonder vaarbewijs) zijn te huur in de nabije havens.

Meer info op de Facebookpagina van La Saveur du Sud.


 
 Informeer of boek bij LA SAVEUR DU SUD

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!