TIP

Het Bij Landgenoten Magazine 2024 telt 80 pagina’s vol topadresjes bij land- en taalgenoten. Vraag het aan VIA DEZE LINK.
Word lid van de Bij Landgenoten Club en krijg korting bij ruim 100 accommodaties. Inclusief gratis magazine! WORD LID.
Op zoek naar een wandelvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Wandelen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een fietsvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Fietsen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een gezinsvakantie met kids? Raadpleeg ons e-magazine ‘Met Kids bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een culinaire vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Culinair Genieten bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een lange vakantie of een workation? Raadpleeg ons e-magazine ‘Lange Verblijven bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een actieve vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Actieve Vakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een golfvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Golfvakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een huisdiervriendelijke vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Honden Welkom bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Trouwen in het buitenland of een honeymoon bij landgenoten? Raadpleeg ons e-magazine ‘Trouwen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een adults only vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Adults Only bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Opgelet: Milieusticker Verplicht nabij Lyon op Autouroute du Soleil

Enkele miljoenen landgenoten zullen deze zomer alweer de Autoroute du Soleil nemen, die Parijs met Marseille verbindt. Traditioneel duik je dan ter hoogte van Lyon de tunnel onder de stad in, of volg je de ringweg rond Lyon. Sinds 1 januari 2024 heb je hiervoor een milieusticker nodig. Vroeger was de sticker alleen verplicht als je de stad zelf binnenreed. Dezelfde verplichting geldt overigens op de périphérique rond Parijs.

Vermits er vanaf deze zomer nummerplaatherkenning zal worden gebruikt om te controleren, riskeer je dus een boete als je de sticker niet hebt aangeschaft. Deze bedraagt € 68 tot € 135.

Voor deze nieuwe situatie in Lyon is er een alternatieve route via de A46, die in een wijde boog om de stad heen loopt. Deze is wel een twintigtal kilometer langer, en zal niet standaard worden voorgesteld door navigatie-apps. De uitbreiding van de vignetplicht in Lyon is trouwens slecht nieuws voor wie nog rijdt met een dieselwagen uit 2005 of vroeger. Die wagens vallen in de meest vervuilende categorie en worden voortaan volledig geweerd uit de stad, de tunnel en de ringweg.

Je kan de milieusticker bestellen op de website van Critic’Air en betaalt dan € 4.78 incl. verzendkosten, ofwel op de webshop van VAB – je moet dan wel 24 euro (of 20 euro als lid van VAB) neertellen. Er bestaan 6 soorten stickers, naargelang je type voertuig en EURO-norm. Het milieuvignet is niet te koop op fysieke locaties, zoals tankstations.

Enkele dagen na je bestelling ontvang je je milieusticker in digitaal formaat – de levering van de fysieke sticker volgt meestal een tiental dagen later. De sticker in digitaal formaat volstaat reeds om in orde te zijn met de reglementering. Bestel het vignet best minimaal drie weken voor je vertrek naar Frankrijk. Komt de fysieke sticker toch te laat? Druk dan voor de zekerheid de digitale sticker af, of zorg ervoor dat je hem kan tonen op je smartphone.

Vanaf 2025 moeten alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners overigens een permanente lage-emissiezone invoeren. Momenteel is het vignet al permanent verplicht in o.a. Parijs, Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Straatsburg, Nice, Montpellier, Grenoble, Rouen, Reims en Saint-Etienne. In heel wat andere steden worden tijdelijke milieuzones ingesteld en gecommuniceerd via de media en informatieborden langs de weg. Iedereen die af en toe naar Frankrijk reist, schaft zich dus best een milieuvignet aan.