TIP!

Laat je verrassen door de Dordogne dankzij het fiets- en/of wandelarrangement van Maison Chabrat. MEER INFO HIER


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

De Reistrends van dit Jaar

Op ‘Bij Landgenoten’ vind je een enorme verscheidenheid aan accommodaties op prachtige locaties. Van adembenemende villa’s aan de Franse kust, tot unieke guesthouses in Afrika. Maar wat zijn de reistrends van dit jaar, en naar wat voor accommodaties zijn mensen op zoek? We zijn op onderzoek uitgegaan en de resultaten zijn zeer boeiend. 

Populaire overnachtingsmogelijkheden

Als we kijken naar accommodaties, dan zien we dat reizigers kiezen voor uniek, lokaal of duurzaam.

Als het gaat om unieke accommodaties, dan zien we al langer dat de bijzondere glamping opties heel populair zijn. Denk hierbij aan een luxe safaritent, een tipi midden in de natuur of een transparante dome. 

Minder bekend zijn de woningen met gigantische ramen en vouwwanden. Door de hoge ramen heb je ook bij minder mooi weer prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Om te voorkomen dat andere mensen naar binnen kunnen kijken wordt vaak gekozen voor spiegelglas. 

Interessant om te vermelden is dat de hype rondom spa-faciliteiten een beetje over lijkt te zijn. Een tijdje geleden was iedereen op zoek naar een huisje met sauna of jacuzzi. Mensen vinden het nog steeds prettig dat er een zwembad is, maar dat hoeft geen privézwembad meer te zijn. 

Duurzaam op vakantie

Ook de trend voor duurzaam overnachten speelt al een tijdje. Mensen kijken steeds vaker naar de manier waarop een hotel of accommodatie omgaat met zijn omgeving. Zonnepanelen, afvalverwerking en waterbesparing spelen hierbij een belangrijke rol. 

Andere punten zijn bijvoorbeeld het verwijderen van plastic. Wegwerpborden, plastic rietjes en plastic bekertjes worden door gasten niet meer gewaardeerd. Ook als het gaat om maaltijden willen gasten meer duurzame lokale opties en alternatieven voor vlees. 

Uit recent onderzoek onder meer dan 30.000 reizigers is gebleken dat 28% van de ondervraagden bewust dichter bij huis blijft. De reden dat mensen dit doen is om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor vakantieaccommodaties in en rondom België is dat goed nieuws. 

Lokale ervaringen

Uit het eerder genoemde onderzoek is ook gebleken dat mensen meer lokale ervaringen willen. Dat betekent niet dat we niet meer willen logeren bij landgenoten, maar wel dat we ook lokale ervaringen willen beleven. Denk hierbij aan een wandeling door de stad met een lokale inwoner, het leren bereiden van een lokaal gerecht of het aanleren van een regionale dans. 

Laat boeken en flexibiliteit 

Vroeger was het heel normaal om maanden vooruit te boeken, maar dit is veranderd. Nog maar een klein deel van de vakantiegangers kiest ervoor om vroeg te boeken, terwijl dat voorheen meer dan de helft was. Ook zien we dat steeds meer mensen lastminutes boeken. Voorheen was dat minder dan 40%. Nu kiest bijna 70% van de gasten voor deze optie. 

Veelbelovende mogelijkheden

Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen voor duurzaam kiezen. Op die manier kunnen zowel wijzelf als de komende generaties genieten van een fijne vakantie. Kortom, leuke reistrends die veel goed beloven voor de komende jaren.