TIP

Het Bij Landgenoten Magazine 2024 telt 80 pagina’s vol topadresjes bij land- en taalgenoten. Vraag het aan VIA DEZE LINK.
Word lid van de Bij Landgenoten Club en krijg korting bij ruim 100 accommodaties. Inclusief gratis magazine! WORD LID.
Op zoek naar een wandelvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Wandelen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een fietsvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Fietsen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een gezinsvakantie met kids? Raadpleeg ons e-magazine ‘Met Kids bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een culinaire vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Culinair Genieten bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een lange vakantie of een workation? Raadpleeg ons e-magazine ‘Lange Verblijven bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een actieve vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Actieve Vakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een golfvakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Golfvakanties bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een huisdiervriendelijke vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Honden Welkom bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Trouwen in het buitenland of een honeymoon bij landgenoten? Raadpleeg ons e-magazine ‘Trouwen bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.
Op zoek naar een adults only vakantie? Raadpleeg ons e-magazine ‘Adults Only bij Land- en Taalgenoten’ via DEZE LINK.


Achter de Schermen

Achter de Schermen: Bert Lock

Bert Lock omschrijft Camping Långasjönäs (Zweden) steevast als “3-sterren accommodatie in 5-sterren natuur”. De camping is gelegen in een wondermooi natuurreservaat met het schoonste zwemwater dat je maar kunt wensen (tevens drinkwater voor de hele regio). We hadden begin 2022 een kort gesprek met Bert.

Hoe heb je het plan opgevat om een camping op te starten ?

Bert: Mijn ex was Zweedse en hoewel we in Nederland woonden na ons huwelijk, kwamen we natuurlijk regelmatig in Zweden. Zo heb ik Zweden leren kennen en door de jaren heen ben ik het land steeds meer gaan waarderen. Vooral vanwege de rust, de ruimte en de natuur. Daarnaast was het zo dat de ouders van mijn ex ook een camping hadden. Zo is eigenlijk ook bij mij het vuurtje aangewakkerd. Het was niet moeilijk om naar Zweden te verhuizen, maar we moesten natuurlijk wel eerst een geschikte locatie vinden. Na een goed jaar zoeken, vonden we dan uiteindelijk een kleinere camping in de omgeving van Vimmerby (bij het Pippi Langkous park). We kochten deze en zijn toen naar Zweden verhuisd. Intussen zit ik al 14 jaar in Zweden.

Deze camping was dus de voorloper van Långasjönäs ?

Bert: Inderdaad, die hebben we 5 jaar lang uitgebaat, maar we wilden eigenlijk iets groters, een camping met meer mogelijkheden, meer huisjes vooral. Die vonden we uiteindelijk in Karlshamn, in het zuiden van Zweden, waar we een camping konden overnemen met 100 plaatsen, 53 huisjes en een groepshuis met 16 kamers. We konden wel direct flink aan de slag, omdat er door de vorige eigenaar (de gemeente Karlshamn) weinig geld was geïnvesteerd door de jaren heen. Maar wij zagen de enorme mogelijkheden. De camping is echt een pareltje, gelegen aan een heerlijk mooi en zuiver meer, met een heerlijk badstrand, kilometerslange wandelpaden door een fantastisch mooi natuurreservaat, werkelijk een paradijs. Nu zitten we hier 8 jaar en gaan we ons 9e seizoen beginnen. We werken continu aan verbeteringen en renovaties, en hebben ondertussen al heel wat jaren een full-time klusjesman in dienst die zijn handen meer dan vol heeft, als ook een full-time schoonmaakster en receptionist - de Vlaming Karel Vanrietvelde.

Wat zijn de voornaamste troeven van Långasjönäs en van jullie als gastkoppel ?

Bert: Bij ons staat service hoog in het vaandel. We zien graag blije en lachende gezichten en helpen graag zo goed als we kunnen. En als we tijd hebben voor een praatje, dan doen we dat dolgraag. We vragen mensen ook altijd om een recensie te schrijven op Tripadvisor of Google, en veel gasten doen dan ook. Ik kan zelf de mooiste verhalen vertellen, maar onze gasten zijn natuurlijk onafhankelijk en vertellen heel eerlijk hoe zij hun verblijf ervaren hebben. Gelukkig is het overgrote deel van onze bezoekers heel positief. En door te lezen wat zij schrijven, krijgen wij weer de energie om door te gaan, wetende dat we het nog niet zo slecht doen.

We omschrijven Långasjönäs altijd als “3-sterren accommodatie in 5-sterren natuur”. Onze omgeving is werkelijk heel mooi, gelegen in het natuurreservaat Långasjönäs en met het schoonste zwemwater wat je maar kunt wensen (tevens drinkwater voor de hele regio). Ook nog eens het warmste zwemwater van de regio, met temperaturen van 24-25 graden in de zomer. Je kunt fantastisch wandelen op de vele kilometers wandelpaden, maar ook op het water is het heerlijk vertoeven. We verhuren boten, kano’s, kajaks, paddleboards, waterfietsen, gewone fietsen en elektrische fietsen. Geen excuus dus om stil te zitten. Daarnaast een geheel gerenoveerde “adventure” minigolfbaan. Uiteraard een speeltuin voor de kinderen die dit jaar ook wordt uitgebreid. Voor visliefhebbers is deze omgeving ook een fantastische plek, met 4 verschillende vismeren in Långasjönäs en daarnaast de Mörrum Rivier alwaar ‘s werelds grootste zalmen en zeeforellen worden gevangen. We hebben zelfs een aparte website voor de visliefhebbers (www.southswedenfishing.com). Bijzondere uitstapjes zijn Eriksberg, het grootste wildpark van Scandinavië en de boottochten langs alle eilanden in de archipel van Karlshamn. En hoewel hier vaak de zon schijnt en het weinig regent, zijn er ook op mindere dagen leuke dingen te doen, zoals bijvoorbeeld het IKEA museum (waar IKEA oprichter Ingvar Kamprad ooit begin) of het bekende Marine Museum in Karlskrona. Vervelen hoef je je echt niet.

Heb je een favoriete anekdote over je tijd in Långasjönäs ?

Bert: Wat ik in ieder geval nooit zal vergeten, is mijn 50e verjaardag. Toch een speciale dag nietwaar? In ons tweede jaar hier in Långasjönäs hadden we fantastische vacuüm toiletten die dus regelmatig protesteerden en niet wilde doorspoelen. Hoewel ik die dag gewoon moest werken (midden in het hoogseizoen), had mijn ex een etentje geboekt in een mooi restaurant, zodat we toch even mijn 50e verjaardag konden vieren als gezin, samen met onze 3 kinderen. Net voordat we richting restaurant zouden rijden, belt één van de gasten in één van de huisjes met de mededeling dat hij zijn toilet niet kan doorspoelen. Wat een timing (diepe zucht….). Dan maar eerst snel dat toilet in orde maken. In het huisje aangekomen, stond het water tot aan de rand van de toiletstoel en de toiletpot was heerlijk gevuld met een grote boodschap van de heer des huizes. Ik dacht dat ik Abraham zou zien op deze dag. Wat ik echter zag in die toiletpot was heel wat anders. Met geen mogelijkheid lukte het om het toilet door te spoelen. Ik kon niet anders dan de hele toiletstoel losschroeven en naar buiten dragen en leegkiepen. Een heerlijk karweitje…. Na de nodige zuchten van ongeloof (“waarom precies nu”) uiteindelijk toch de toiletstoel weer aan de praat gekregen en konden we uiteindelijk dan toch richting restaurant voor het vieren van mijn 50e verjaardag. Dit was niet het voorgerecht waar ik me op had verheugd, maar gelukkig was het hoofdgerecht een stuk beter.

Wat zijn je toekomstplannen met Långasjönäs ?

Bert: Hoe dan ook willen we onze energie en onze liefde voor het campingleven en voor onze campinggasten ten volle investeren, door stap voor stap verder te gaan om dit speciale plekje op aarde nóg specialer te maken. Elk jaar stellen we weer nieuwe prioriteiten. Vorig jaar hebben we ons servicegebouw flink opgefrist, een nieuwe wasruimte gebouwd, als ook WIFI aangelegd op de hele camping. Dit jaar komt er een tweede (kleiner) servicegebouw bij, een hele nieuwe keuken in ons hoofdgebouw en ook de nieuwe speelplaats zal dan helemaal klaar zijn. En dat is nog lang niet alles. De herfst en winter zijn té kort om alles te doen wat we willen doen.

 Informeer of boek bij LANGASJÖNÄS CAMPING & HOLIDAY VILLAGE

    Neem contact op met deze aanbieder voor tarieven en beschikbaarheid.

         


     

    TIP !
    Boek hier je vliegtickets voor de laagste prijs!