TIP!

Laat je verrassen door de Dordogne dankzij het fiets- en/of wandelarrangement van Maison Chabrat. MEER INFO HIER


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Boek over de Magische Plek van Wout Van Aert

Topdokter Toon Claes en influencer / B&B eigenaar Dina Vercruyssen brengen met ‘Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux’ een originele gids uit die ook de niet-toerist moet kunnen boeien. Drie volle jaren werkten ze eraan, en dat betekende telkens avond-, weekend-, verlof- en nachtwerk wegens hun overvolle werkdagen. Maar de passie voor de Ventoux bleef begeesteren en vandaag zijn ze trots op het resultaat.

Hoe het begon? Toon Claes: “Rond mijn dertigste ben ik dankzij een slechte achillespees noodgedwongen beginnen fietsen, en dat fietsen heeft mijn leven grondig veranderd. Mijn allereerste fietsdoel was de Ventoux beklimmen en die eerste klim herinner ik me nog als gisteren. Mijn vrouw, kinderen en mijn ouders waren erbij. Het ging zo moeizaam dat mijn vader/sportarts me de raad gaf dit nóóit meer te doen. Maar ik kwam terug, het ging snel beter, werd verliefd op de streek en kocht er na enkele bezoeken een vakantiewoning. Ondertussen staan er een dikke 140 beklimmingen op de teller en ontdekte ik hoe bijzonder de nabije regio’s zijn. De negen en de tien beklimmingen binnen het etmaal van indertijd bevestigen alleen maar mijn band met de Ventoux.

Voor Dina Vercruyssen (Les Oliviers du Taulisson) is de band al even intens. Dagelijks weet ze 250.000 mensen mee te nemen en te inspireren met Instagramposts rond haar leven onder de Ventoux zon.  In 2013-2014 zwierf ze samen met haar man Guy en de twee kinderen meer dan een jaar lang heel Zuid-Europa rond om uiteindelijk te stranden in Beaumont-du-Ventoux, een onooglijk maar charmant dorpje au bout du monde en mede-eigenaar van de Mont Ventoux. “Guy en ik waren onmiddellijk gefascineerd door de streek rond de Ventoux, zelfs nog meer dan door de Mont Ventoux zelf. Naast de natuurpracht speelt overal een erg rijke geschiedenis, van de Kelten en de Grieken, met daarna een indrukwekkende Romeinse aanwezigheid en later gedurende eeuwen die van de Pausen. Niet verwonderlijk dat de vele overblijfselen daarvan, gecombineerd met de schitterende natuur, de onbeperkte actieve mogelijkheden en de heerlijke Provençaalse gastronomie met de vele natuurproducten veel inspiratie gaf tot het maken van een boek.

Hun gemeenschappelijke passie voor de streek zorgde ervoor dat Toon en Dina al heel snel na hun eerste kennismaking wisten dat ze samen een boek moesten maken. “We vullen elkaar mooi aan. Toon is de fanatieke fietser, ik de fanatieke genietster, maar anderzijds fiets ik ook heel graag en is Toon ook een echte genieter. Het is dus niet helemaal ying en yang“, vervolgt Dina.

Het boek opent met een breed voorwoord van Wout Van Aert waarvoor hij de titel ‘Een Magische Plek’ koos. What’s in a name. Reeds als 10-jarige fietste hij de hele beklimming vanuit Bédoin en liet daarbij zijn papa ter plekke achter. Zijn overwinning in de historische Tour etappe met de dubbele beklimming kwam dan ook niet echt toevallig.

De drie verschillende beklimmingen van de Mont Ventoux worden in extenso beschreven en dat zowel vanuit een toeristisch perspectief als – in een afzonderlijk hoofdstuk – ook specifiek voor de fietser. Daarnaast komt de omgeving van de Mont Ventoux goed geïllustreerd aan bod, verdeeld over de vier windstreken. Het leuke daarbij is dat die verschillende windstreken totaal verschillende landschappen en culturen met zich meebrengen.

Wat soort boek mogen we verwachten? Toon Claes getuigt: “Zelf heb ik een hele verzameling toeristische boeken, maar dikwijls blijf ik op mijn honger: wat oppervlakkig, saai, weinig humor. Het was de bedoeling een boek te maken dat ik zelf  graag zou willen lezen én dat ook mensen met Ventoux interesse maar zonder directe reisplannen zal kunnen boeien. Met de vele kaderstukjes, interessante weetjes, en de tips voor wandelingen en fietstochten met navigatie  maak ik me sterk dat deze mensen na het lezen snel hun valiezen willen maken. En als je de 100 cols in de buurt met de fiets bedwongen hebt, ben je welkom in de Challenge Ventoux Club 100!

Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux
Verschijnt 23 januari 2024
Toon Claes en Dina Vercruyssen
ISBN 9789401489713
309 pagina’s
Paperback
BESTEL HIER


 
 Informeer of boek bij LES OLIVIERS DU TAULISSON