TIP!

Laat je verrassen door de Dordogne dankzij het fiets- en/of wandelarrangement van Maison Chabrat. MEER INFO HIER


Nieuws van bij Landgenoten > Perscentrum

Vakantie in de Omgeving van Karlovy Vary

Karlovy Vary, ook gekend als Karlsbad, is gelegen in het schilderachtige West-Bohemen (Tsjechië). Dit historisch kuuroord behoort sinds oudsher tot de mooiste van Europa. Je wordt letterlijk gekatapulteerd naar de flamboyante tijd van het 19de-eeuwse Europa. In een vorig artikel stonden we al stil bij wat de stad te bieden heeft. Maar ook de omgeving is een bezoekje meer dan waard. We tippen de highlights, en opnieuw hebben we enkele logeertips.

1.DE SPATRIANGEL

In de regio van KARLOVY VARY bevinden zich nog 2 andere beeldschone kuuroorden : MARIÁNSKÉ LÁZNĚ en FRANTIŠKOVY LÁZNĚ. Alle behoren tot de Boheemse spadriehoek en behoren sinds 2021 tot het werelderfgoed van UNESCO. Elk van deze steden ademen de sfeer uit van mondaine steden van weleer en ze worden bereikt met de auto via de schitterende Boheemse wouden en landschappen. Wandel- en fietsparadijs.

2.HET HEERLIJKE STADJE LOKET

Het betoverende Middeleeuwse stadje Loket (= elleboog) ligt op een eiland in een kronkeling van de rivier OHŘE. De echte blikvanger is het imposante gotische kasteel op het rotsachtige voorgebergte. Het is doordrenkt van geschiedenis en wie houdt van mysterieuze sferen en verhalen kunnen hun hart hier ophalen. Een geweldige ervaring is kanoën of raften van LOKET naar KAROVY VARY, maar ook via een innemende fietsroute of een avontuurlijke wandeling kunnen de 2 steden bereikt worden.

3.HET NATIONAAL NATUURRESERVAAT SOOS

De uitgestrekte venen met meren, minerale bronnen en gasvormige kooldioxidebronnen doen denken aan een prehistorisch landschap. Tot de interessantste plekken behoort een natuurpad van 3 km dat direct boven de venen loopt langs kronkelende houten wandelpaden en bruggetjes. Er is een natuurlijk geologisch park, een museum gewijd aan de plaatselijke natuur, de geschiedenis van de aarde en een tentoonstelling van levensgrote modellen van prehistorische dieren. Dit is een unieke curiositeit en Europese zeldzaamheid in één!

4. HET WONDERMOOIE ERTSGEBERGTE

Op een 20 tal minuten rijden van KARLOVY VARY bevindt zich dit prachtige middelgebergte dat tot één van de mooiste van  Europa behoort. Het is 150 meter lang en 40 km breed. Het Ertsgebergte heeft van alle Tsjechische bergen de meest bewogen en woelige geschiedenis van politieke gevangenen in de vele goud-, tin- en uraniummijnen maar het is vooral ook  een paradijs om te wandelen en de fietsen en zijn vele bezienswaardigheden te ontdekken. KLINOVEC is de hoogste berg van 1244 meter waar een kabelbaan naar toe leidt en BOŽÍ DAR is het hoogste gelegen stadje van Midden-Europa. De vertaling van ´GODSGESCHENK´ spreekt boekdelen en zegt genoeg hoe mooi het hier is!

5.HET ROMANTISCH NATUURGEBIED VAN DE SVATOŠKY ROTSEN

De schoonheid van de Svatoš-rotsen en hun al even opmerkelijke omgeving aan de rivier Ohře (=de Eger) heeft veel kunstenaars geïnspireerd. Vanuit de plaats Doubí is het mogelijk om een uitgestippelde wandelroute te volgen naar dit prachtig natuurwonder. Het tien kilometer lange fietstraject tussen Loket en Karlovy Vary is één van de mooiste  fietsroutes in Bohemen. Liefhebbers van watersport kunnen de rotspilaren aanschouwen vanuit een kano. Tegenover de Svatošské-rotsen is een aangenaam en gezellig bosrestaurant met een tuin.

6.PRACHTIGE KANO- EN RAFTTOCHTEN EN ANDERE WATERRECREATIE

De Ohře (= de Eger), die door KARLOVY VARY loopt, is één van de mooiere en best stromende rivieren van Tsjechië.  De Ohře is een veilige rivier die uiterst geschikt is om af te varen met de kano voor families met kids, met ongevaarlijke  stroomversnellingen en avontuurlijke watervalletjes.

7.MICHAL GLETSJERMEER

Op warme zomerdagen is het ideaal om nabij KARLOVY VARY het Michal gletsermeer op te zoeken. Het is een  natuurlijk waterreservoir. Je vindt er zandstranden, een gigantische waterglijbaan, een peuterbad, een springkasteel, diverse kinderspeelplaatsen en veel land- en waterattracties – bijvoorbeeld een kunstmatige rots, een gletsjer of paddleboards. Voor het strand betaal je toegang en dan kun je onbeperkt gebruik maken van de waterglijbanen.

8.ONEINDIG WANDELEN EN FIETSEN IN KARLOVARSKO

Tsjechië staat in het algemeen bekend als wandel- en fietsparadijs met één van de best onderhouden markeringen ter wereld! De skipistes en langlaufpaden hier veranderen  met de eerste lentedagen in een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes die leiden door romanistische dalen, diepe jonge bossen en reusachtige rotsen.

Logeertips

Plannen om de regio van Karlovy Vary te bezoeken? We hebben 2 fantastische logeertips: 2 comfortabele appartementen in het sprankelend hart van de stad zijn een ideale startplaats om  zonder tijdsverlies West-Bohemen in al zijn geuren en kleuren te ontdekken!